Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB stelt Jan Coopmans aan als bondscoach langebaan

Gepubliceerd donderdag 27 december 2018
De KNSB heeft Jan Coopmans (61) aangesteld als bondscoach langebaan. Hij wordt verantwoordelijk voor de selectie, training en coaching van de teamonderdelen: ploegenachtervolging, mass start en teamsprint. Coopmans heeft ruime ervaring op dit gebied, die hij de voorbije twintig jaar heeft opgedaan bij de Duitse schaatsbond.

“We zijn blij dat we de juiste man op de juiste plek hebben kunnen benoemen”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Met Jan Coopmans halen we een bondscoach in huis die kennis van zaken koppelt aan de kunst om mensen met elkaar te verbinden. Wij hebben er veel vertrouwen in dat deze Jan met een frisse blik teams gaat smeden die de komende jaren succesvol zullen zijn, met als ultieme doel de Winterspelen van 2022.”

Jan Coopmans heeft zijn sporen als schaatstrainer ruimschoots verdiend. Hij heeft gewerkt met jeugdige talenten en wereldtoppers, niet in Nederland maar bij onze Oosterburen. Sinds 1998 is de Limburger fulltime werkzaam voor de Duitse schaatsbond DESG, in uiteenlopende functies. Hij deed daarbij niet alleen veel schaatskennis op, hij leerde er ook om te gaan met binnenlandse concurrentie.

“Na zo lang in Duitsland te hebben gewerkt, werd het tijd om naar huis te gaan”, zegt Coopmans. “Voor mij als trainer is hiermee de cirkel rond. Ik heb er erg veel zin om samen met de Nederlandse topschaatsers de weg naar Beijing 2022 in te slaan. ”

Grefrath

Zijn eerste stappen als schaatstrainer zette Coopmans vanaf 1992 bij de jeugd van EC Grefrath, net over de grens. Zes jaar lang combineerde hij dat trainerschap met zijn werk als landmeter/ acquisiteur. In 1998, nadat hij bij de KNSB zijn trainersdiploma C had behaald, bood de Duitse schaatsbond hem een fulltime baan aan als Landestrainer in Noordrijn-Westfalen. “Ik kreeg de kans om van mijn hobby schaatsen mijn beroep te maken. Die greep ik met beide handen aan.”

Drie jaar later werd hij benoemd tot bondscoach bij de Duitse schaatsbond. Van 2002 tot 2006 draaide hij een volledige olympische cyclus mee, die eindigde op de Spelen in Turijn. Bij de ploegenachtervolging, die in 2006 voor het eerst op het programma stond, leidde Coopmans de Duitse mannen.

De DESG trok na die Spelen van Turijn Bart Schouten aan als nieuwe bondscoach, Coopmans werd zijn assistent.  Van 2007 tot 2010 werkten ze samen in Berlijn met de Duitse allroundploeg. Coopmans was als ‘diagnosetrainer’ onder meer belast met de analyse van alle wetenschappelijke tests. Bij World Cups en WK’s trainde en coachte hij de achtervolgingsploegen; onder zijn leiding behaalden de Duitse mannen brons op het WK in Nagano (2008).

Opleiden

Sinds 2010 heeft Coopmans zich bij de DESG toegelegd op trainen van junioren en het opleiden van nieuwe trainers. Hij was onder meer Bundestrainer Nachwuchsen en onder zijn leiding hebben Duitse schaatstalenten voor het eerst een nationaal programma gevolgd. Sinds 2016 is hij als Bundestrainer Technik, zijn huidige functie, belast met het opleiden en bijscholen van trainers.

Coopmans woont in Baarlo (Noord-Limburg), is getrouwd en heeft twee kinderen. Als toerrijder voltooide hij twee maal de Elfstedentocht, in 1985 en 1986.

Coopmans wordt als bondscoach langebaan bij de KNSB de opvolger van Geert Kuiper, die die functie vervulde van 2014 tot afgelopen voorjaar. Bij de eerste World Cups waren de teamonderdelen ondergebracht bij de coaches van (top)teams. Het streven was om aan die tijdelijke situatie per 1 januari een eind te maken. “Ik ben vooral blij voor onze sporters dat dat gelukt is. Zij verdienen een optimale begeleiding om de beste prestaties uit zichzelf te halen”, aldus De Wit.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?