Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB schrapt wedstrijden; Daikin NK Afstanden en Invitation Cup gaan door

Gepubliceerd donderdag 15 oktober 2020
Op basis van de nieuwste overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, heeft de KNSB vandaag besloten de schaatskalenders in de verschillende disciplines aan te passen. Alleen wedstrijden waaraan door NOC*NSF erkende topsporters meedoen, gaan de komende weken door.

Dit betekent in concreto dat de Daikin NK Afstanden (langebaan), die gepland staan voor 30 oktober – 1 november, vooralsnog doorgaan. Ook de International Invitation Cup (shorttrack), van 23 – 25 oktober, blijft op de kalender staan. Beide toernooien worden afgewerkt in Thialf, Heerenveen.

Voor de komende vier weken, tot en met 12 november, heeft de KNSB een streep gezet door alle overige wedstrijden die gepland stonden. Hieronder volgt een overzicht.

Langebaan: Alle landelijke wedstrijden worden afgelast. Dit geldt als eerste voor de Rabo Holland Cup 1/IJsselcup, die komend weekeind in Deventer zou worden verreden. Ook de Mass start competitie 3 van zondag 18 oktober wordt afgelast.

Shorttrack: Alle landelijke wedstrijden worden afgelast, te beginnen met de KNSB Cup 1, die komende zaterdag zou plaatsvinden in Thialf. De International Invitation Cup (23 – 25 oktober) zal doorgang vinden. De toegangseisen tot deze wedstrijd worden later bekendgemaakt.

Marathon: De eerste drie wedstrijden om de KNSB Cup vinden geen doorgang. Die stonden gepland in Amsterdam (24 oktober), Enschede (31 oktober) en Heerenveen (7 november). De KNSB onderzoekt of deze wedstrijden later dit seizoen alsnog kunnen worden verreden. De vierdaagse Trachitol Trophy staat nog op de agenda voor 26 t/m 29 november, uiteraard afhankelijk van de coronamaatregelen die dan gelden.

Kunstrijden: Geen afgelastingen, want voor 12 november stonden geen nationale wedstrijden op de kalender. Rijders wordt dringend geadviseerd om niet naar het buitenland te reizen voor trainingen en wedstrijden.

“Ik besef dat deze maatregelen voor een deel van onze schaatscommunity moeilijk te verteren zijn”, zegt technisch directeur Remy de Wit. “Hoewel wij allen weten wat zij allemaal doen en laten voor hun sport, geldt voor marathonrijders niet de uitzonderingspositie die voor anderen wel geldt. Dit doet pijn en voelt soms oneerlijk. Maar we moeten ons realiseren dat Nederland in zwaar weer zit. Onze volksgezondheid staat voorop. We zullen het virus onder controle moeten krijgen, zodat we straks onze sport wel weer voluit kunnen beoefenen.”

Het aanscherpen van de regels heeft niet alleen gevolgen voor de (schaats)wedstrijden, het raakt ook de trainingen. Zo kunnen diezelfde marathonschaatsers geen gebruik meer maken van de speciale trainingsuren in Thialf. “We zoeken, binnen de gestelde richtlijnen, samen hard naar een passende oplossing”, zegt De Wit. “Datzelfde geldt voor andere topsporters binnen het schaatsen die niet die status hebben van NOC*NSF.”

Binnen de schaatswereld geldt de topsportuitzondering in principe alleen voor rijders van de topteams langebaan, de nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter en de KNSB Talent Teams. De Wit heeft hen vandaag per e-mail gewezen op hun bijzondere status. “Die brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee”, schrijft hij. “Hier kunnen en mogen we niet lichtzinnig mee omgaan.”

Hij adviseert iedereen dringend mondkapjes te dragen buiten de training om en zich strikt te houden aan de geldende hygiënemaatregelen. “Dat helpt de hele samenleving om het virus de kop in te drukken, wat goed is voor de toekomst van de sport in het algemeen en het schaatsen in het bijzonder.”

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?