Via een online-sessie heeft de KNSB op 1 december verenigingen bijgepraat over recente ontwikkelingen rondom ijsbanen. Hoe zorgen we er samen voor dat de 22 ijsbanen versneld gaan verduurzamen, zodat ze CO2-neutraal en liefst ook energieneutraal de toekomst ingaan? Meer actueel is de vraag: wat gebeurt er om ijsbanen te compenseren voor gestegen energiekosten?
Zo'n vijftig bestuurders van schaats- en ijsverenigingen sloten aan bij deze digitale Teams-sessie, waarin Pieter Clausing aftrapte met een verslag van de werkconferentie Verduurzaming IJsbanen. Op die bijeenkomst in Thialf werd op 18 november het actieplan van de Taskforce Verduurzaming IJsbanen besproken. Deze taskforce is door de KNSB opgericht samen met de Vereniging Kunstijsbanen (VKN) en sportkoepel NOC*NSF. Intussen zijn nog enkele grote partijen aangesloten, die samen ambitieus aan de ijsbanen van de toekomst werken.
Een grote, actuele zorg is wel dat op korte termijn vanwege de fiks stijgende/gestegen energiekosten enkele ijsbanen dreigen om te vallen. Sinds september voerde de KNSB, ook weer samen met onder meer VKN en NOC*NSF, een lobby om dit te voorkomen. Inzet: een noodfonds om de acute nood bij ijsbanen te lenigen én investeren in een versnelde aanpak van verduurzaming van deze accommodaties.
Deze week besprak de Tweede Kamer het totale pakket aan steunmaatregelen voor de sportsector. De uitkomst daarvan wordt op dinsdag 6 december pas definitief bekend, maar het lijkt erop dat alleen Thialf directe steun van het Rijk krijgt om de extra energiekosten te dekken. De andere 21 ijsbanen moeten een beroep doen op de zogeheten TEK-regelig (Tegemoetkoming Energiekosten) of bij hun gemeente aankloppen om steun. Het RIjk heeft wel 300 euro extra in het Gemeentefonds gestort, maar daarvan moeten gemeenten alle verenigingen en accommodaties in de sport- een cultuursector zien te helpen die vanwege de energiekosten in de problemen zitten.
“Ik ben opgelucht dat Thialf gered lijkt, maar het is uiterst teleurstellend dat alle andere ijsbanen nog niet de helpende hand krijgen toegestoken”, reageert directeur-bestuurder Herman de Haan van de KNSB op Schaatsen.nl. “De schaatssport is aantrekkelijk voor jong en oud, maar daar heb je wel ijs voor nodig. Maar als we niet oppassen dreigen echt ijsbanen te moeten sluiten, omdat zij de energiekosten niet kunnen ophoesten. Dat zou desastreus zijn voor de schaatssport.”
Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB, gaf de verenigingen een update van de situatie. Zijn digitale presentatie is hier beschikbaar. Het is niet bekend welke ijsbanen concreet in problemen dreigen te komen. De KNSB zal, samen met verenigingen de zaak blijven monitoren en in actie komen als dat nodig blijkt te zijn.