KNSB ontvangt VCP'ers, clubondersteuners en verenigingen in Thialf

Maandag 11 november 2024

Auteur: Carl Mureau

Hoe bied je als gemeente-met-een-kunstijsbaan ondersteuning op maat voor lokale schaatsclubs? Wat doe je als schaats- of skatevereniging na een melding van grensoverschrijdend gedrag? Welke spelregels zijn nieuw in het langebaanschaatsen? Wat hebben deze vragen met elkaar gemeen? Ze kwamen alle aan bod in de slipstream van het WCKT in Thialf.

20241109_143220_WCKT_MNO Photo

Zo'n dertig schaats- en skateverenigingen beleefden in de Sven Kramerbocht Thialf een mooi dagje-uit tijdens het WCKT. FOTO: MENNO VAN DER VEN

Terwijl de schaatstoppers streden om startbewijzen voor de wereldbekerwedstrijden, ging het in Thialf ook over andere zaken. Kwesties die niet zozeer de topsport betreffen, maar wel van groot belang zijn voor de breedtesport: alles wat plaatsvindt bij de 650 schaats-, skate- en natuurijsverenigingen van de KNSB.

In Thialf-zaal De Friese Doorloper kwamen lokale clubondersteuners bijeen om met verenigingsadviseurs van de KNSB te sparren. Hoe kun je verenigingen nu adequaat ondersteunen bij de uiteenlopende opgaven die zij als vrijwilligersorganisatie hebben? Wat zijn de consequenties van het opraken van subsidies, met name die van het Sportakkoord? Schaatsbond en aanwezige gemeenten spraken af om zaken zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen om clubs optimaal te kunnen ondersteunen.

Jazeker, het was serieuze kost in de coulissen van schaatstempel Thialf. Aanwezige journalisten kregen een bijscholing over veranderde spelregels in het schaatsen. De gele kaart is nieuw, maar wanneer krijg je die eigenlijk als schaatser of coach en wat zijn de consequenties? Het werd een boeiende meeting in de perszaal, voordat het schaatsgeweld weer losbarstte.

In Hotel Heidehof, op steenworp afstand van Thialf, beleefden vertrouwenscontactpersonen van schaatsverenigingen een terugkomdag. Zij wisselden ervaringen met elkaar uit, stonden stil bij veranderingen in hun takenpakket en bespraken de rolverdeling binnen hun club bij meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Is bij iedere vereniging duidelijk wie wat moet doen en wanneer? Het antwoord: daar is nog wel wat werk aan de winkel.

“Deze sessies vinden uiteraard buiten de schijnwerpers plaats, maar wij vinden ze heel  belangrijk”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “Onze verenigingen vormen het fundament van de schaatssport. Wij zijn er om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, op alle mogelijke gebieden. Daar helpen dit soort meetings bij. We combineren daarbij het nuttige met het aangename: de deelnemers kunnen na afloop heerlijk genieten van een avond of middag pure topsport.”

BIJK in Thialf

En zo gebeurde het ook. Clubondersteuners en vertrouwenscontactpersonen zagen Jutta Leerdam, Jenning de Boo, Chris Huizinga, Suzanne Schulting en andere toppers live in actie. Op de tribunes, in de Sven Kramerbocht, streken dit weekeinde ook dertig schaatsverenigingen neer, met samen bijna duizend leden. Zij deden dit op uitnodiging van de KNSB, als blijk van waardering.

Ze kwamen uit het hele land, van Vught tot Groningen, per touringcar of carpoolend. De ene club was prominent aanwezig, zoals de SC Gouda, compleet met spandoeken. Andere nestelden zich anoniem tussen het publiek in de sfeerbocht. De noordelijke clubs, verenigd in de actiegroep Behoud IJsbaan Kardinge, grepen de kans om te pleiten voor het overeind houden van hun schaatsaccommodatie in Groningen (zie foto).

Voor alle aanwezige verenigingen gold dat ze een mooi dagje-uit beleefden, ter versterking van het clubgevoel.  Zo gingen top- en breedtesport tijdens dit WCKT hand in hand. Trouw: “We hebben in Thialf niet alleen mooie schaatswedstrijden gezien, samen hebben we ook weer kleine stapjes gezet om de schaatssport vanaf de basis verder te versterken.”