Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB kiest voor passende structuur voor commercie/topsport en breedtesport/verenigingen

Gepubliceerd woensdag 30 september 2015

Nieuw directieteam geeft structuur voor schaatssport verder vorm

De KNSB wil de schaatssport in de volle breedte optimaal kunnen bedienen. Om dit waar te kunnen maken wil de schaatsbond naast een nieuwe structuur voor topsport/commercie ook haar taak rond de breedtesport/verenigingen optimaal en toekomstgericht inrichten. Dit heeft tot gevolg dat de geplande invoering van het nieuwe bestuursmodel van december naar voorjaar 2016 wordt verschoven. Deze vertraging heeft KNSB-directeur Paul Sanders doen besluiten de organisatie per 10 oktober te verlaten. Vanaf dan bestaat de KNSB-directie uit Theo Fledderus, Arie Koops en Olivier Smit.

De ontwikkeling en implementatie van de schaatsentiteit heeft dusdanige invloed op de organisatie van de schaatssport, dat de KNSB parallel aan dit proces een structuur voor de verenigingen/breedtesport ontwikkelt. Topsport kan immers niet zonder breedtesport en andersom. Tegelijkertijd kennen zowel de topsport, met o.a. de topteams, atleten, fans en commerciële partners, als de breedtesport, met verenigingen, schaatsers en vele vrijwilligers, een eigen snelheid en dynamiek. Hoewel ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, vragen ze beide om een andere vorm van structuur en toezicht. De KNSB wil beide zo efficiënt mogelijk laten functioneren en onderzoekt in de komende periode hoe ze deze taken het beste kan faciliteren. Deze inrichting is van invloed op de manier van besturen, daarom zal zowel de implementatie van de taken als het bestuursmodel naar verwachting in voorjaar 2016 plaatsvinden. Deze aanpak is in de Ledenraad van 2 september jl. besproken.

Na afsluiting van het boekjaar 2014-15, tijdens de komende Ledenraad van 10 oktober, neemt Paul Sanders afscheid van de KNSB. Naast Arie Koops als technisch directeur zal het directieteam per 10 oktober bestaan uit Theo Fledderus (ad interim algemeen directeur) en Olivier Smit (commercieel directeur). Theo Fledderus is kwartiermaker voor het verenigingen/breedtesport deel en is daarnaast als interim algemeen directeur verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering bij de KNSB. Olivier Smit is sinds mei dit jaar actief als kwartiermaker voor de schaatsentiteit en zal het traject om tot een nieuwe commerciële organisatie te komen verder vormgeven; daarnaast is hij eindverantwoordelijk voor de commerciële taken van de KNSB.

Olivier Smit: “De afgelopen periode was een boeiende periode, waarin ik de ‘schaatswereld’ in een korte tijd heb leren kennen. Een inspirerende wereld met vele facetten en bovendien in een dynamische en boeiende periode. Ik heb enorm veel zin om mijn ervaring, drive en visie in te zetten om mede vorm te geven aan de strategische koers van de schaatssport.”

Theo Fledderus: “De schaatsbond staat voor de uitdaging om haar organisatie door te ontwikkelen en daarbij ook om haar taak en structuur rond verenigingen/breedtesport optimaal en toekomstgericht in te richten. Dat zal in samenspraak met betrokkenen opgepakt moeten worden. Een proces van goed luisteren, maar ook van keuzes maken; dat maakt het voor mij een mooie opdracht.”

Zie factsheet voor meer informatie over de bestuurlijke ontwikkeling bij de KNSB.

 

Over Olivier Smit

Smit heeft zowel in binnen- als buitenland in diverse management functies gewerkt. In 2000 startte hij zijn carrière bij het hoofdkantoor van Hilton Hotels in de VS. Bij terugkomst in Nederland is Smit begonnen bij ABN AMRO waar hij verschillende management functies heeft vervult. Na een management traineeship werkte hij in Nederland eerst als direct channel marketing Manager (online & mobiel) en daarna als Group Sponsorship Manager op het hoofdkantoor van de bank. In het buitenland zette hij zijn carrière voort als VicePresident brand & marketing communications bij LaSalle Bank en als Head of Sponsoring  bij de Royal Bank of Scotland – beide in Chicago.

Als lid van het managementteam heeft Smit vijf jaar gewerkt voor UNICEF, waar hij o.a. leiding gaf aan de strategische richting en implementatie  van een marktgerichte organisatie en tevens verantwoordelijk was voor het realiseren van de op marketing, fondsenwerving, sales en communicatiegerichte doelstellingen.

Over Theo Fledderus

Theo Fledderus is geen onbekende in de sport. Hij was tien jaar (2000-2010) algemeen directeur van NOC*NSF en van 2012 tot en met 2014 directeur van de judobond. Voor Fledderus bij NOC*NSF aan de slag ging, werkte hij achtereenvolgens als politieofficier en als secretaris-directeur bij de Waterschappen en werd daarna bij de provincie Drenthe eerst directeur Verkeer en Waterstaat en later directeur-griffier.

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?