Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB-jaarprijzen inline-skaten voor Van den Bos, Scheperkamp en Van Workum; Kerkhoff gehuldigd als Talent van het Jaar  

Gepubliceerd vrijdag 31 mei 2019

In Wervershoof zijn vandaag de KNSB-jaarprijzen uitgereikt aan de beste inline-skaters van 2018. Bij de mannen waren twee prijswinnaars: Jordy van Workum en Merijn Scheperkamp. Tot beste inline-skatester van 2018 werd Anna van den Bos gekroond. De aanmoedigingsprijs voor het grootste talent was voor Bente Kerkhoff.

De prijzen werden door KNSB-directeur-bestuurder Herman de Haan uitgereikt op de tweede dag van de KPN NK Inline-skaten in Wervershoof. Opvallend is dat de winnaars van de jaarprijzen het afgelopen seizoen nog junior waren. “Maar ze zijn nu al heel volwassen in hun prestaties, gedrag en sportbeleving”, aldus Arjan Smit, disiciplinemanager inline-skaten van de KNSB. “Ze hebben zich het afgelopen jaar duidelijk onderscheiden en blijken de overstap naar de senioren ook goed aan te kunnen.”

Mannen
Jordy van Workum (18) verdiende de titel van Beste Inline-skater van het Jaar vooral dankzij zijn prima prestaties bij het WK in eigen land. Op het wegparkoers in Arnhem haalde hij de enige wereldtitel binnen voor de Oranje-equipe (goud op de afvalkoers). De Midwouder won op diezelfde WK ook nog twee keer brons. Bij de EK in Oostende veroverde hij nog één medaille meer. Daar was zijn oogst: goud, twee keer zilver en brons.

Van Workum moest zijn titel delen met Merijn Scheperkamp (19). Deze jonge Hilversummer pakte als eerste Nederlandse inline-skater een ‘olympische’ medaille. Hij werd derde in het eindklassement van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, waar inline-skaten voor het eerst op het programma stond. Dat deed Scheperkamp nadat hij bij de WK al twee keer brons had gewonnen en bij de EK goud en zilver had geoogst.

De twee jonge mannen gelden als multidisicplinaire talenten, die niet alleen op wieltjes excelleren, maar ook op het ijs (langebaan en marathon) van zich doen spreken. Dat is bij de topteams niet onopgemerkt gebleven. Scheperkamp is onlangs ingelijfd door Jumbo-Visma, waar hij voor de opleidingsploeg gaat rijden. Voorlopig blijven beiden het inline-skaten trouw.

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de KNSB-jaarprijs naar Anna van den Bos, die ook pas 18 jaar oud is. Zij was in 2018 oppermachtig bij de NK junioren, waar ze drie nationale titels in de wacht sleepte. Ook op de internationale kampioenschappen liet de Zaandijkse zich van voren zien.

Bij de WK in Heerde/Arnhem reed ze twee keer in de top-10 en van de EK in Oostende keerde ze met drie medailles terug: zilver (puntenkoers) en twee keer brons (relay en afvalkoers). Die prestaties samen waren ruimschoots voldoende voor de kristallen jaarprijs.

Het Talent van het Jaar Bente Kerkhoff kreeg als aanmoedigingsprijs een cheque van 500 euro overhandigd. De 17-jarige rijdster uit Oostwoud zat vorig jaar als eerstejaars A-junior al dicht bij het winnen van enkele nationale titels, maar moest bij de NK uiteindelijk genoegen nemen met zilver en brons. Diezelfde oogst deed ze bij de EK in Oostende en bij de WK in eigen land scoorde Kerkhoff drie keer een klassering in de top-10. Ze geldt als een groot talent, vooral sterk op de lange afstanden.  Die status heeft ze bij deze NK alweer bevestigd met een dubbelslag (1000 meter en punten-afvalkoers) op de eerste wedstrijddag.

Op de foto van links naar rechts: Jordy van Workum, Bente Kerkhoff, Anna van den Bos en Merijn Scheperkamp. (Foto Hidde Muije)

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?