KNSB geeft opleidster Aitske Ruben bij afscheid Blijk van Erkenning

Donderdag 24 maart 2022

De KNSB heeft Aitske Ruben (74) gewaardeerd met de Blijk van Erkenning. De Brabantse  kreeg deze bondsonderscheiding voor de vele verdiensten die zij de afgelopen 37 jaar heeft gehad voor de schaatssport. Zij was vooral actief als opleider binnen de KNSB.

Op het bondsbureau in Utrecht nam Aitske Ruben recent afscheid van de KNSB. Dat deed ze tijdens een borrel met collega-opleiders. Bij deze gelegenheid kreeg ze de Blijk van Erkenning. “Aitske heeft met enorm veel enthousiasme en passie voor de sport en de nieuwe generatie een bijdrage geleverd aan de schaatssport en daar zijn we als KNSB haar ontzettend dankbaar voor” zei Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de schaatsbond.

Aitske Ruben maakte vorige zomer bekend dat ze wilde stoppen als opleiden. De Valkenswaardse heeft in 37 jaar bij KNSB Opleidingen een flinke staat van dienst opgebouwd. Aitske ontwikkelde onder meer de JSL-opleiding (nu: Schaatsleider niveau 2) en de cursus Trainer A. Ze trad als expert op bij de meest uiteenlopende workshops en was vele jaren PVB-beoordelaar bij de trainersopleidingen van niveau 2 t/m 4.

Hoewel Aitske al vele jaren meedraaide in de opleidingswereld was zij altijd bereid om mee te gaan in vernieuwingen en aanpassingen. Dat deed ze wel steeds met een kritische blik en met oog voor de cursisten, die immers de klant zijn van de KNSB opleidingen. 

Naast haar rol als opleider richtte Aitske in 1997, op verzoek van Ab Krook, de Regiotop-ploeg op. Die was bedoeld voor gewestelijke rijders die Jong Oranje net gemist hadden. Ook was ze zeven jaar actief in het Gewest Noord Brabant-Limburg-Zeeland als trainer van de selectieploeg hardrijden. Van 2010 tot en met 2017 was Aitske bovendien lid van de ledenraad, dat nog altijd het hoogste orgaan binnen de KNSB is.  

Aitske Ruben, lid van IJsclub  Eindhoven, houdt haar schaatsconditie nog altijd goed op peil. Zij is in het bezit van twee Elfsteden-kruisjes en werd in 2002 wereldkampioen masters Dames C in het Vikingschip in het Noorse Hamar.

Aitske Ruben, geflankeerd door haar man Pieter de Jong, heeft zojuist de Blijk van Erkenning van de KNSB ontvangen.