Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB gaf masterclass natuurijsmeester aan meteorologen RTL en Buienradar.nl

Gepubliceerd maandag 18 februari 2019

Hoeveel centimeter natuurijs heb je nodig om één schaatser te kunnen dragen? Wat zijn de effecten van sneeuwijs of bomijs? Wat voor soort ijsbanen heb je eigenlijk? Het antwoord op deze vragen kregen meteorologen van RTL Nieuws en Buienradar.nl onlangs bij een Masterclass Natuurijsmeester, verzorgd door de KNSB op het Mediapark in Hilversum.

Centrale gedachte achter deze sessie: hoe zorg je ervoor dat schaatsliefhebbers op een veilige manier kunnen genieten van natuurijs? Als het maar eventjes vriest, krijgt half Nederland schaatskoorts.

Hartstikke leuk natuurlijk, maar hoe voorkom je dat mensen onverantwoorde risico’s nemen. Het maakt nogal wat uit of je de eerste slagen probeert te maken op het ijs van de Ryptsjerkpolder, of bij de zandafgravingen bij Loosdrecht. Voorzichtigheid is geboden, maar puur schaatsplezier wil niemand verpesten.

Deskundigen
Namens de KNSB waren diverse deskundigen aanwezig om de meteorologen inzicht te geven in alles wat komt kijken bij de ontwikkeling van natuurijs. Dirk de Groot (docent natuurijsmeester), Ramon Kuipers (coördinator natuurijs), Rieks Poelman (voorzitter sectie Natuurijs) en Marieke Jonker (KNSB Opleidingen) droegen hun kennis over.

Natuurlijk stonden ze ook stil bij de invloed die TV-meteorologen hebben op het publiek. De boodschap ‘de schaatsen kunnen mogelijk uit het vet’ is voor velen al genoeg om de ijzers onder te binden. Het gezelschap meteorologen is zich na deze Masterclass extra bewust van de impact die hun woorden kunnen hebben.

“We zijn altijd voorzichtig in wat we vertellen, maar beseffen nu eens te meer dat de eerste waaghalzen al het ijs op stappen zodra wij zeggen dat de schaatsen mogelijk uit het vet kunnen”, zegt RTL-weerman William Huizinga. “De masterclass was heel nuttig voor ons, daar gaan we zeker ons voordeel mee doen bij onze weerberichten in wintertijd.”

Certificaat
De meteorologen die de sessie volgden en na afloop keurig een certificaat én het boekje Wegwijs op natuurijsontvingen, waren: Max Verhagen, Sam Koch, Nicolien Kroon, Maurice Middendorp, William Huizinga, Amara Onwuka, Philippe Schambergen en Arjan Willemse. Zij zijn allen werkzaam bij RTL Nieuws of Buienradar.nl.

Afgesproken is om meer informatie uit te wisselen en de contacten warm te houden om Nederland goed te kunnen informeren over weer en natuurijs. “We willen in de toekomst ook de meteorologen van andere omroepen, zoals de NOS en SBS, benaderen”, zegt Ramon Kuipers namens de KNSB.

De masterclass vloeide voort uit de samenwerking tussen de KNSB en Buienradar.nl. Alle informatie over schaatsen op natuurijs, sinds jaar en dag te vinden op schaatsen.nl, wordt sinds deze winter ook gedeeld met Buienradar. Die website heeft daarvoor de Schaatsradar in het leven geroepen. Het motto van beide websites luidt: we gaan niet over één nacht ijs.

Arjan Willemse plaatste na afloop van de masterclass dit filmpje op twitter.

View this post on Instagram

Wij van Buienradar hebben een masterclass tot ijsmeester gehad van de #knsb voor morgen alleen geen ijs maar #sneeuw op het programma!

A post shared by Buienradar (@buienradar) on

 

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?