Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB gaat contributies voor verenigingen versimpelen, tarieven stijgen licht

Gepubliceerd vrijdag 1 juli 2022

De KNSB gaat zijn contributiesysteem voor verenigingen drastisch vereenvoudigen. Voor de aangesloten schaats-, skate- en natuurijsverenigingen geldt vanaf het seizoen 2022-2023 één vast basistarief. Het ingewikkelde systeem met keuzemodules tegen aanvullende kosten verdwijnt. Elke club betaalt voortaan het basistarief van 250 euro per jaar en een vaste afdracht per lid aan de KNSB.

Eenvoudige structuur

Het voornaamste doel is dat het contributiesysteem eenvoudiger wordt, zowel voor verenigingen als de KNSB. Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB, licht toe: “De verenigingen hebben aangegeven behoefte te hebben aan een structuur die makkelijk te begrijpen is. Daarnaast heeft het nieuwe KNSB-ledenadministratiesysteem ervoor gezorgd dat wij de ingewikkelde structuur onder de loep hebben genomen. Mede op basis van onderzoek onder meerdere organisaties hebben we gekozen voor het werken met vaste tarieven en te stoppen met complexe additionele modules.”

In het nieuwe systeem hanteert de bond het profijtbeginsel. Jurre vervolgt: “Hoe meer leden je vereniging telt, hoe groter de afdracht aan de bond. Een grote vereniging zal bijvoorbeeld meer gediplomeerde trainers nodig hebben en dus meer gebruik maken van de tariefverlaging op opleidingen”. Voor zowel de verenigingen als het bondsbureau is het nu inzichtelijker en stukken makkelijker om de contributies te verwerken. Dat was tot nu toe veel handwerk, straks kan het met één druk op de knop.”

Vaste tarieven

Het lidmaatschap van de KNSB voor verenigingen gaat van 212 euro naar 250 euro per jaar. Voor deze uniforme contributie krijgen de clubs een reeks faciliteiten van de KNSB, waaronder kostbare verzekeringen en brede ondersteuning vanuit het bondsbureau. Denk daarbij aan belangenbehartiging (wat onder meer leidde tot financiële coronasteun voor accommodaties), het delen van kennis (zoals bij invoering van de WBTR en Veilig sportklimaat) en de gezamenlijke organisatie van over wedstrijden en opleidingen.

Voor senioren (18 jaar en ouder) wordt de afdracht per aangesloten lid 14 euro per seizoen, voor jeugdleden (onder de 18 jaar) geldt per 1 juli 2022 een tarief van 10 euro en voor kaderleden wordt dit 7 euro. De Ledenraad van de KNSB heeft hiermee op 30 juni ingestemd. Dit alles betekent een verhoging van de tarieven, zowel voor de 650 clubs als de 37.000 individuele leden.

Jurre Trouw: “Als je contributietarieven met elkaar vergelijkt, dan zit de KNSB met de huidige tarieven bij de vijf goedkoopste sporten in Nederland. Alleen bij klootschieten en Oosterse vechtsporten is dit nog lager, maar zij hebben geen professionele bondsorganisaties. Daarnaast heeft NOC*NSF gesteld dat de afdracht van een lid van een aangesloten bond minimaal 10 euro moet zijn. Het is dus dan ook reëel om het tarief op te trekken. We doen dat met nog geen 5 euro per jaar. Dit is nog steeds onder het gemiddelde van alle sportbonden. In de nieuwe opzet kunnen de producten en diensten behouden blijven.”

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?