Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB-erevoorzitter Herman Quarles van Ufford overleden

Gepubliceerd dinsdag 19 december 2017

Jonkheer mr. Herman Quarles van Ufford, oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), is zondag 17 december overleden. Hij is 88 jaar geworden.

Liefst 16 jaar diende Quarles van Ufford de schaatssport als bestuurder in allerlei functies, waarbij hij in de periode 1968-1975 en ook nog eens in de jaren 1980-1983 de voorzittershamer hanteerde. Daarnaast was hij ook een periode voorzitter van de NVBHS, de Nederlandsche Vereniging tot Bevordering van het Hardrijden op de Schaats, en heeft in die functie mede tot zeer belangrijke fusie tussen KNSB en NVBHS gezorgd.

Quarles van Ufford was daarnaast ook twee maal chef de mission bij de Winterspelen in 1968 en 1972.

In 1962 werd Herman Quarles van Ufford tot vicevoorzitter van de KNSB benoemd. Hij was in die tijd ook voorzitter van de NVBHS,. In 1967 kwamen die twee partijen tot elkaar en werd met een ferme handdruk tussen KNSB-voorzitter Henk Wesselo en NVBHS-voorzitter Quarles van Ufford plannen bekrachtigd om te komen tot een fusie. Alle actieve hardrijders zouden voortaan onder KNSB-vlag vallen, terwijl de NVBHS per 2 september 1967 werd opgeheven.

Op 30 april 1968 droeg Henk Wesselo de voorzittershamer over aan zijn ’vriend’ Herman Quarles van Ufford. Hij zou de schaatsbond liefst leiding geven, om vervolgens het stokje over te geven aan Herman van Laer. Eind 1980 keerde Quarles van Ufford echter terug op de voorzittersstoel. Omdat de ledenvergadering zich eind 1980 niet kon vinden in voorstellen tot structuurwijzingen, besloten de bondsbestuursleden een dagelijks bestuur ad-interim te formeren, waarbij Quarles van Ufford werd gevraagd het voorzitterschap te bekleden. Van Ufford is vervolgens tot december 1983 drie jaar opnieuw voorzitter geweest van de Bond. Door zijn benoeming tot directeur van het Kabinet der Koningin kon hij dit voorzitterschap van de KNSB niet continueren en legde per 1 december 1983 de voorzittershamer neer.

Voor zijn bestuurlijke verdiensten voor de schaatsbond werd de scheidende voorzitter tijdens de algemene ledenvergadering op 10 december 1983 benoemd tot erevoorzitter van de KNSB.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?