Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB en RTC Noordwest verlengen samenwerking

Gepubliceerd vrijdag 2 december 2016

De KNSB en regionaal talentencentrum (RTC) Noordwest, met als hoofdlocatie IJsbaan Haarlem, verlengen de samenwerking. RTC Noordwest vervolgt de opleiding van langebaantalenten onder leiding van hoofdcoach Sjoerd Geraets. Daarnaast is sinds het voorjaar van 2016 het talentenprogramma inline-skaten gestart onder leiding van hoofdcoach Mark Horsten.

In 2014 was RTC Noordwest een van de eerste RTCs die is geaccrediteerd door de KNSB. Het programma heeft de afgelopen twee jaar haar vruchten afgeworpen. Zo heeft een aantal talenten zich in afgelopen jaren laten zien tijdens World Cups Junioren en WK junioren. Twee talenten zijn inmiddels doorgestroomd naar Team Plantina Allround, Esther Kiel en Esmee Visser. Inmiddels is naast een programma langebaan in 2015 ook gestart met het ontwikkelen van een programma voor inline-skaten, dat sinds voorjaar 2016 loopt.

Opleidingsplan KNSB als leidraad

De baanselecties in Haarlem staan sterk in verbinding met het RTC programma voor de langebaan. Dit wordt gedaan aan de hand van het zogenaamde meerjarenopleidingsplan van de KNSB. Dit opleidingsplan, dat in alle regio’s wordt uitgerold, is de leidraad met leerlijnen vanaf verenigingsniveau tot en met topniveau. Hierdoor kunnen jonge schaatsers zich vanaf verenigingsniveau naar een baanselectie  goed ontwikkelen richting het RTC programma.

RTC Noordwest heeft voor inline-skaten inmiddels twee seizoenen geleden een verenigingsoverstijgend programma opgezet onder leiding van oud-topper Mark Horsten. Sinds dit voorjaar is dit programma ingebed bij het talentencentrum. De KNSB en RTC Noordwest onderzoeken de mogelijkheden om dit programma in omvang uit te breiden.

Arie Koops, technisch directeur KNSB: “Op dit moment trainen tachtig talenten via regionale talentencentra dagelijks dicht bij huis met fulltime topcoaches. Bij RTC Noordwest gaat dit hartstikke goed, talenten als Esther Kiel en Esmee Visser zijn doorgestroomd naar de topteams en de opleiding is goed ingebed zodat de doorstroom al vanaf verenigingsniveau soepel kan verlopen. Ook heeft RTC Noordwest de multidisciplinaire aanpak gerealiseerd die wij graag zien omdat dit talenten inspireert en het niveau doet verhogen. We kijken uit naar het vervolg van de samenwerking met RTC Noordwest.”

John van Leeuwen namens het bestuur RTC Noordwest: “Wij zijn uitermate blij met de verlenging van twee jaar van de RTC-status. Wij zitten nu in het derde seizoen als RTC en in de eerste twee jaar hebben we snel progressie geboekt en initiatieven ontplooid gedreven door enthousiasme en enig opportunisme welke veelal naar boven komen bij ‘start-ups’. Het professionaliseren van de langebaanactiviteiten in de regio, het neerzetten van shorttrack (samen met RTC Midden) en het opbouwen van inline-skaten zijn gerealiseerd in onze groeifase als RTC Noordwest vanuit de Schaatsacademie Haarlem. Het derde en vierde jaar zullen in het teken staan van consolideren van de organisatie en het verstevigen van het fundament voor de toekomst; voorbereidend op mogelijke verdere groei die ten dienste moet staan van talentontwikkeling en de schaatssport in onze regio. Dat de KNSB er vertrouwen in heeft om dit traject met ons voort te zetten, geeft ons een zeer goed gevoel.”

Mark Horsten, oud-topskater en hoofdcoach inline-skaten bij RTC Noordwest: “Veel inline-skatetalent komt uit deze regio. Ik vind het een mooie uitdaging om deze talenten verder te ontwikkelen binnen het RTC. Ons doel is om zoveel mogelijk rijders af te leveren aan de nationale selecties jeugd en senioren. Het RTC zorgt voor meer structuur en een hogere kwaliteit van trainingen dan voorheen, waardoor het laatste stapje naar de nationale selecties goed gemaakt kan worden. De intensieve samenwerking met de bondscoaches Valentina Berga Belloni en Frank Fiers maakt het mogelijk dat deze RTC talenten al af en toe kunnen proeven van hoe het er bij de senioren aan toe gaat.”

Meer informatie

Factsheet Regionale talentencentra
Infographic Talentontwikkeling

 

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?