Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB en Innovatielab Thialf slaan handen in een voor Beijing 2022

Gepubliceerd woensdag 30 oktober 2019
Op weg naar Olympisch succes op de Winterspelen van Beijing intensiveren de KNSB en Innovatielab Thialf hun samenwerking. Beide partijen hebben vandaag hun handtekeningen gezet onder de officiële samenwerkingsovereenkomst, die loopt tot medio 2022.

Nederland hoort al jaren bij de beste schaatslanden van de wereld. Innovatie is noodzakelijk om in de wereldtop te blijven. Vernieuwen kost geld, tijd en speciale aandacht. Het bundelen van krachten maakt je slagvaardiger. Meer focus en extra mankracht moeten leiden tot meer innovatie in de schaatssport. Om die reden sluiten de KNSB en Innovatielab Thialf nu deze samenwerkingsovereenkomst.

De KNSB werkt al sinds jaar en dag aan een maximaal topsportklimaat, waarin innovatieve producten een belangrijke rol spelen. Vaak worden die (mede) ontwikkeld door embedded scientists van de KNSB, die volledig in dienst van de topsport staan. Zij bedenken handzame oplossingen voor sportieve vraagstukken en slimmere meetmethoden om beter resultaat te boeken, in trainingen én wedstrijden.

Ondersteuning
Innovatielab Thialf biedt ondersteuning aan de KNSB voor projecten die meer tijd en specifieke kennis vergen. Die samenwerking begon al bij de oprichting van het lab, in 2016. Zij krijgt nu een officieel karakter en ook een extra impuls, omdat de KNSB meer geld heeft kunnen vrijmaken voor innovaties in het schaatsen.

De embedded scientists van de KNSB ondersteunen de topsport dagelijks en inventariseren bij topcoaches en -schaatsers wat hun vragen zijn. Op welke punten zoeken zij verbetering en waar kan de wetenschap een handje helpen? Ze ontwikkelen wetenschappelijke kennis en innovatieve producten, in samenwerking met Innovatielab Thialf, dat duurzame contacten onderhoudt met het bedrijfsleven en kennisinstellingen

Inge Stoter, manager Innovatielab Thialf, is blij dat de samenwerking met de KNSB nu officieel is en een extra impuls krijgt. “Innoveren doe je nooit alleen”, zegt zij. “Vanuit Innovatielab Thialf proberen we zoveel mogelijk partijen aan elkaar te verbinden om de top- en breedtesport in het schaatsen te blijven bedienen met nieuwe kennis en innovaties. Met deze handtekening laat de KNSB hun steun en vertrouwen in het lab zien.”

Eén loket voor sportinnovaties
In de praktijk betekent dit dat er één loket is voor sportinnovaties. De embedded scientists blijven het eerste aanspreekpunt voor de topsport. Bij de ontwikkeling worden ze ondersteund door het Innovatielab Thialf, waar overige projecten direct binnen komen. Zo kan het lab voorkomen dat er op eilandjes gewerkt wordt. Het Innovatielab werkt ook aan innovaties die pas op lange termijn invloed hebben op de topsport en/of breedtesport.

Het komende schaatsseizoen ligt de focus op doorontwikkeling van de meetschaats en nog slimmere trainingsmonitoring. Hierbij krijgen de embedded scientists hulp van 9 studenten, een dataexpert, 4 coaches, 4 wetenschappers en een sportarts. Innoveren is investeren zonder garantie op resultaat, maar door krachten te bundelen vergroot je de kans op succes.

Remy de Wit, technisch directeur KNSB: “Met deze samenwerking kunnen we ons topsportlandschap nog beter faciliteren. Van de top tot onze Regionale Talentencentra is er nu de mogelijkheid om nog meer data, kennis, onderzoek en ervaring bij elkaar te brengen. Alles om de kans op goud nog groter te maken. De duurzaamheid van het partnership is daarin voor de KNSB een belangrijke voorwaarde.”

Beide partijen hebben dan ook de intentie om het contract na Beijing 2022 te verlengen.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?