Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Junioren helpen Oranje-equipe aan eerste medailles bij WK Inline-skaten 2018

Gepubliceerd dinsdag 3 juli 2018

Drie junioren hebben de Nederlandse equipe aan de eerste medailles geholpen bij de WK Inline-skaten. Merijn Scheperkamp werd op de slotdag van de pistewedstrijden in Heerde de grote man. Hij won brons bij de afvalkoers en werd samen met Teun de Wit en Jordy van Workum ook derde op de aflossing.

Het publiek op de wederom goed gevulde tribunes ging uit zijn dak, toen Scheperkamp zichzelf bij de afvalkoers (5 kilometer) naar de derde plaats had geknokt. “Ik ben niet zo snel emotioneel, maar dit is ongelooflijk”, reageerde de Hilversummer (18). “Ik wist gewoon: als ik nog twee of drie sprints won, kon ik naar het podium. Het pakte perfect uit.”

Onder een luid applaus liet Scheperkamp zich de bronzen medaille omhangen. Op basis van zijn goede prestaties in Heerde heeft hij zich bovendien (officieus) geplaatst voor de Jeugd Olympische Spelen, die in oktober worden gehouden in Buenos Aires.

Aflossingsploeg

Zijn avond, en die van het thuispubliek, werd echter nog veel mooier. Want wat Scheperkamp in zijn eentje lukte, herhaalde hij ook nog eens met zijn teammakkers Teun de Wit en Jordy van Workum. In een bloedstollende aflossingsrace behaalde het drietal een uitstekende derde plaats, achter Zuid-Korea en nummer twee Frankrijk.

De toeschouwers stonden op de banken. “Kippenvel”, zei Van Workum. “We zijn derde geworden, maar het voelt alsof we wereldkampioen zijn. Super deze ambiance, iets om nooit meer te vergeten.”

De voorbereiding was hectisch geweest. Scheperkamp mocht na zijn bronzen plak eventjes genieten, maar moest snel de knop in zijn hoofd omzetten. Teun de Wit moest zich flink laten oplappen, vanwege een valpartij in de afvalkoers. Met een lijf vol pleisters en verband reed hij de finale.

Van Workum liep zes weken geleden, bij de NK in Heerde, nog een zware kwetsuur op. “Dat ik dit nu mag meemaken, had ik na die blessure niet durven dromen.” En zo stond bijna gehele Nederlandse equipe te stralen van geluk. Alleen Janno Botman kreeg het even te kwaad. Hij was slechts toeschouwer, omdat hij op maandagavond in de 1000-meterfinale bij een val zijn sleutelbeen gebroken had.

Senioren

Bij de senioren ontbrak de Nederlandse ploeg helaas in de finale van de aflossing. Ronald Mulder, Rick en Kay Schipper reden ijzersterk in hun loodzware heat met Colombia, België, Italië en Nieuw-Zeeland.

Het werd een razendsnelle race, waarin Nederland bij de laatste aflossing de leiding pakte. In de slotronde raakte Oranje niet alleen die voorsprong kwijt, maar finishte zelfs slechts als vierde. Daarmee werd de finale op een haar na gemist. Later op de dag behaalden de mannen van Zuid-Korea het goud.

Bianca Roosenboom, Elisa Dul en Maya de Jong vormden de vrouwenploeg, die strandde in de heats. De wereldtitel bij de vrouwen ging, net als vorig jaar, naar Colombia.

Medaillestand

Colombia is bij dit WK opnieuw veruit het succesvolst van alle 49 deelnemende landen. Na drie dagen bestaat de oogst van de Colombianen uit 22 medailles, waarvan 10 gouden.

Nederland moest het tot vandaag doen met twee knappe zevende plaatsen: voor Michel Mulder op de 500 meter en Janno Botman op de 1000 meter junioren. Botman kwam in zijn finale lelijk ten val en brak een sleutelbeen. Hij komt dit WK niet meer in actie en wordt bij de wegwedstrijden vervangen door Glenn Nijenhuis.

Rustdag

Morgen kent het WK een rustdag, die zal worden benut om te verhuizen van Heerde naar Arnhem. Daar staan vanaf donderdag de wegwedstrijden op het programma en wordt tevens het WK Freestyle verreden. Meer informatie over het WK is te vinden op de speciale WK-pagina’s van schaatsen.nl. Via diezelfde site kun je ook de livestream vinden, waar alle wedstrijden van het WK Inline-skaten te volgen zijn.

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?