Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Jorien ter Mors en Kjeld Nuis ontvangen Ard Schenk Award voor Schaatser van het Jaar

Gepubliceerd donderdag 22 maart 2018

In The Harbour Club in Amsterdam werden dinsdag de Ard Schenk Awards voor schaatsers van het jaar uitgereikt aan Kjeld Nuis en Jorien ter Mors. Voor beide sprinters was dit het seizoen waar uiteindelijk alles op zijn plek viel.

Nou, vrijwel alles viel op zijn plek. Kjeld Nuis pakte zilver op het WK Sprint in Changchun achter de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen. “Ik heb nog steeds dromen”, lacht de olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter. Als extra kers op de taart werd hij voor het eerst in zijn carrière uitgeroepen tot Schaatser van het jaar. “Ik sta nu in een mooi rijtje als je kijkt naar mijn voorgangers. Dit is een hele leuke avond en een momentje om even terug te denken en te genieten van het afgelopen seizoen. Onder het genot van een wijntje lekker de vakantie in.”

Het bijzondere aan de Ard Schenk Awards is dat de winnaar zelf een uitreiker mag benoemen. Nuis koos voor zijn oud-ploeggenoot Stefan Groothuis. “Kjeld, hoe dan?”, begon Groothuis zijn toespraak. “Hoe rijd jij 1.07,6 op een laaglandbaan? Mij is het nooit gelukt. Acht jaar geleden kwam jij bij ons in de ploeg en wij dachten ‘hij gaat het ons moeilijk maken’. Tegelijkertijd hebben we ontzettend veel lol met elkaar gehad.”

Diepe buiging
“Ik heb gezien hoe erg je baalde dat je twee keer de Spelen miste maar ook hoe trots je was dat ik in Sotsji won. Vier jaar later ben jij echt een grote meneer die veel wedstrijden wint. Maar je had ook moeilijke jaren met wereldkampioenschappen waarop je misschien net niet haalde wat je wilde. Dat heb je nu dubbel en dwars goed gemaakt. Van mij krijg je een heel diepe buiging. Het is echt onwaarschijnlijk. Kjeld, held”, klonk het lovend.

Over zijn keuze voor Groothuis hoefde Nuis niet lang na te denken. “Ik heb met mijn huldiging in het Holland Heineken House in Zuid-Korea zo’n mooie avond gehad met Stefan en Mark (Tuitert, die de Ard Schenk Awards aan elkaar praatte, red.), we go way back zoals ze dat dan zeggen. Het voelt gewoon goed. Vroeger keek ik tegen ze op, vervolgens kwam ik bij ze in de ploeg en als zij dan zulke dingen over mij zeggen, krijg ik daar kippenvel van.”

Ook voor schaatsster van het jaar Jorien ter Mors was het ‘een overduidelijke keuze’ wie de eer zou toe komen: bondscoach Jeroen Otter. “Onze wegen gaan natuurlijk scheiden, na dit seizoen richt ik mij volledig op de langebaan en zal Jeroen mijn coach niet meer zijn. Ik ben heel dankbaar voor de jaren die we gehad hebben. Dus ik vond dit wel een toepasselijk moment om hem hier de prijs te laten overhandigen.”

Afscheid
Of Otter haar gaat missen, was de eerste vraag van spreekstalmeester Mark Tuitert. “Ik ga Jorien niet alleen missen, maar ik denk dat heel shorttrack Nederland haar zal missen. Ze heeft heel veel betekend voor de sport en langzaam de transitie naar de langebaan gemaakt. Dat Jorien naast olympisch goud op de langebaan ook op haar laatste wedstrijddag eindelijk een shorttrackmedaille pakte, is glorieus.”

Van het shorttracken zelf heeft de Twentse nu afscheid genomen, maar nog niet definitief van haar ploeggenoten. “Zij zijn net terug uit Montréal dus dat afscheid komt nog”, vertelt Ter Mors. “Het was een veelbewogen seizoen met ups en downs en een heel mooi einde met een hard bevochten olympische titel en wereldkampioen sprint. Deze Ard Schenk Award is een mooie waardering voor je eigen prestaties en een mooie beloning op het einde van het seizoen.”

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?