Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Jorien ter Mors en Freek van der Wart Shorttrackers van het Jaar

Gepubliceerd woensdag 27 maart 2013

Met een spetterende ’Kick-Off-and-Kick-Back-Party’ op De Vechtsebanen in Utrecht hebben de schaatsers (langebaan, shorttrack, marathon en kunstrijden) het seizoen 2012-2013 afgesloten. Met Dennis van der Geest als DJ vierden rond 300 sporters en aanhang tot in de kleinste uurtjes feest.

Voor de door KNSB en KPN georganiseerde ’Kick-Off-and-Kick-Back-Party’ losbarstte, werden diverse sporters in het zonnetje gezet voor hun bijzondere prestaties in de achterliggende schaatsjaargang.

Shorttrack

Jorien ter Mors en Freek van der Wart werden uitgeroepen tot Shorttrackers van het Jaar en ontvingen de daarbij behorende Peter van der Velde Bokaal.

Van der Wart werd verrassend Europees kampioen en doorbrak bij het WK voor Nederland de ban door voor het eerst in 23 jaar te zorgen voor een individuele medaille. Hij sprintte naar brons op de 500 meter. In 1990 stond Joëlle van Koetsveld als laatste Nederlander op het shorttrack WK-podium met overall zilver.

Ook Ter Mors greep op het WK met zilver op de 1000 meter een individuele medaille. Op het EK werd ze derde in het overall eindklassement en prolongeerde met de dames relayploeg de Europese titel. Jorien maakte ook een uitstapje naar de langebaan. Niet zonder succes: bij haar wereldbekerdebuut in Heerenveen won Ter Mors brons op de drie kilometer en zilver bij de Mass Start, om vervolgens alle langebaners te kijk te zetten door bij het KPN NK Allround de Nederlandse titel te veroveren.

Marathon

Ook de marathonprijzen, oftewel de Dick van Gangelen Trofees, werden in Utrecht uitgereikt. De sporters, die uit drie genomineerden moesten kiezen, kozen bij de dames Carien Kleibeuker als Marathonschaatsster van het Jaar. Zij was het vooral die dit seizoen in het peloton kleur gaf aan het marathonschaatsen, zoals marathonschaatsen is bedoeld: aanvallen tot je er bij neervalt, gáán en maar zien waar het schip strandt.

Bij de marathonmannen kreeg Christijn Groeneveld de Dick van Gangelen Trofee. Groeneveld werd op het Veluwemeer bij Elburg Nederlands kampioen. BAM (heren) en MK Basics (dames) werden opnieuw de Marathonploegen van het Jaar.

Inline-skaten

Hoewel het inline-skate seizoen al weer voor de deur staat, werden ook de jaarprijzen inline-skaten 2012 vergeven. Bij zowel de heren als de dames was het niet moeilijk te bepalen wie de jaarprijzen in ontvangst mochten nemen. Met de historische gouden medaille op de 500 meter bij het WK in San Benedetto del Tronto in Italië ging deze jaarprijs naar Michel Mulder.

Het was de eerste wereldtitel voor Nederland sinds 1992 (dus 20 jaar geleden), toen Erik Hulzebosch en Jenita Hulzebosch-Smit goud haalden in Rome. Het goud van Michel Mulder in San Benedetto del Tronto kreeg op dezelfde avond al navolging. Op de 5000 meter aflossing snelden Manon Kamminga, Irene Schouten en Elma de Vries naar de wereldtitel. Geen Inline-skater van het Jaar derhalve, maar vier Inline-skaters van het Jaar, want ook Bianca Roosenboom maakte deel uit van het winnende team.

Talenten

Ook de Talenten van het Jaar Kunstrijden, Shorttrack en Marathon (Willem Poelstra Trofee) werden op De Vechtsebanen in het zonnetje gezet. Bij Shorttrack ging de cheque van 2500 euro naar Dylan Hoogerwerf. Kyarha van Tiel ontving de Joan Haanappel Talentenprijs (kunstrijden) en Sharon Hendriks en Simon Schouten kregen de Willem Poelstra Trofee. Lars Scheenstra werd uitgeroepen tot Skatetalent van het Jaar.

Daarna was het ’party-time’.

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?