Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

“Jeugd belangrijke doelgroep voor KNSB”

Gepubliceerd woensdag 16 augustus 2017

Samen met haar partners en stakeholders doet de KNSB er alles aan om iedereen een leven lang te kunnen laten genieten van de schaats- en skatesport. Om deze ambitie te realiseren, zijn er de laatste jaren diverse nieuwe initiatieven ontplooid. In een serie artikelen laten we medewerkers van de KNSB aan het woord om de plannen voor het seizoen 2017-2018 toe te lichten. Deze keer is dat Pieter Clausing, manager Sportparticipatie.

De ambitie van de KNSB is het bevorderen van de schaatssport en de inline-skatesport in Nederland in welke verschijningsvorm dan ook. Schaats- en skateverenigingen, scholen en ijsbanen spelen hier met hun aanbod voor de jeugd de belangrijkste rol in. De KNSB, in het bijzonder de afdeling sportparticipatie, wil hen daarbij zo goed mogelijk ondersteunen.

Mede door de zachtere winters, komen jongeren minder snel in aanraking met de schaatssport. Schaatsen is onderdeel van onze cultuur, als er natuurijs ligt wil iedereen schaatsen. Samen met KPN heeft de KNSB de ambitie uitgesproken dat alle kinderen in Nederland de kans krijgen kennis te maken met schaatsen. Met mooie evenementen als de Olympische Winterspelen, het ISU WK allround op de Coolste Baan in het Olympisch Stadion van Amsterdam en het WK Inline-skaten in Gelderland voor de boeg, is 2018 een ideaal moment om te laten zien hoe leuk en spannend deze sporten kunnen zijn en kinderen te enthousiasmeren.

Schoolschaatsen

“In 2018 is ons doel het schoolschaatsen een nieuwe impuls geven. We willen het aantrekkelijker maken met betere, leukere en meer gevarieerde lessen aan te bieden. We bieden docenten van de scholen de mogelijkheid te leren hoe ze leuke schaatslessen kunnen geven”, zegt Pieter. “De gemeente Amsterdam nodigt honderd leerkrachten uit voor een workshop waarin de KNSB oefeningen uitlegt en bepaalde trainingsvormen meegeeft. Daarnaast kunnen docenten uit het hele land zich online scholen. We hopen dat docenten ambassadeurs van de schaatssport worden. Als zij meer plezier hebben in het lesgeven, dan wordt het voor de kinderen ook leuker. Het doel is uiteindelijk dat kinderen graag willen schaatsen, ze lid willen worden van een club of hun vriendjes en vriendinnetjes en ouders overhalen een keer mee te gaan.”

IJSTIJD! Winterspelen

Op de Coolste Baan in Amsterdam organiseert de KNSB in 2018 de IJSTIJD! Winterspelen. Dit evenement komt voort uit IJSTIJD!, het overkoepelende concept van tijdelijke, lokale ijsbaantjes op dorps- en stadspleinen door heel Nederland. Pieter: “We vragen de ijsbaanorganisaties een team van tien kinderen samen te stellen. Dat team mag naar Amsterdam komen voor de IJSTIJD! Winterspelen, waar alle teams van clubs uit heel Nederland tegen elkaar strijden. Dit evenement wordt door heel het land voorbereid op de IJSTIJD! ijsbanen.”

Ook rondom het WK inline-skaten in Gelderland in de zomer van 2018 zullen veel side-events plaatsvinden om – met name – de jeugd kennis te laten maken met de sport. “We organiseren veel breedtesportactiviteiten, zoals clinics bij scholen. Schaats- en skateverenigingen uit de regio zijn onmisbare partners in dat project. Daarnaast hebben we extra aandacht voor mensen met een beperking. Ook voor hen is het heel waardevol om te sporten. We willen meer clubs stimuleren een aanbod voor g-sporters te creëren. Wellicht dat we tijdens het WK een wedstrijd voor g-sporters gaan organiseren.”

Digitaal schaatsvaardigheidspaspoort

Onder meer door middel van het schoolschaatsen en door in te spelen op de populariteit van grote evenementen wil de KNSB de jeugd nog enthousiaster maken voor schaatsen en inline-skaten. Met de invoering van een digitaal schaatsvaardigheidspaspoort is het de bedoeling de aandacht van de jeugd langer vast te houden. Met behulp van dit paspoort kunnen jonge schaatsers en hun trainers de progressie van de schaatsers bijhouden.

“Het paspoort is nu nog van papier, maar komend seizoen bieden we ook een digitaal paspoort aan”, legt Pieter uit. “Online kan zowel de pupil als de trainer gemakkelijk de vooruitgang bijhouden. Er zijn op het platform ook instructievideo’s voor de trainers te vinden.”

“We gaan de komende periode de verenigingen informeren hoe te werken met het digitale paspoort. We denken dat dit een goede stap is, het is voor hen en de ouders van het kind heel laagdrempelig. Alle jeugdleden van bij de KNSB aangesloten verenigingen kunnen gratis gebruikmaken van het digitale paspoort.”

Jaarplan

De invoering van het digitale schaatspaspoort is één van de vele manieren waarop de KNSB de schaatssport wil bevorderen. Het jaarplan geeft een totaal overzicht van de plannen en initiatieven van de KNSB voor het komende seizoen.

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?