Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Jetske Wiersma bondscoach Jong Oranje langebaan

Gepubliceerd dinsdag 14 juli 2015

UTRECHT – Jetske Wiersma is door de KNSB per 1 augustus aangetrokken als bondscoach Jong Oranje langebaan*. Wiersma zal de Nederlandse juniorenselectie, die deelneemt aan internationale wedstrijden, begeleiden in samenwerking met de coaches die de talenten dagelijks begeleiden binnen de Regionale Talentencentra (RTC’s). Wiersma (25) was het afgelopen half jaar al in dienst van de KNSB als projectleider van het Meerjaren Opleidingsplan (MJOP).

In haar nieuwe functie gaat Jetske Wiersma niet alleen de Nederlandse juniorenploeg selecteren en begeleiden (coachen) tijdens de interlandwedstrijden, de ISU World Cups Junioren en het ISU WK Junioren, maar moet ook de RTC’s met elkaar verbinden. Dat kan door onder andere het organiseren van gezamenlijke trainingskampen. ”Het is belangrijk dat de RTC’s van elkaar leren”, benadrukt Wiersma. ”Maar we gaan ook kijken op welke gebieden er behoefte is aan ondersteuning of kennisoverdracht bij en tussen de RTC’s. Daarnaast worden de verschillende leerlijnen van het MJOP, bijvoorbeeld prestatiegedrag, voeding en fysieke training, voortdurend up to date gemaakt voor de RTC’s. Sport is immers altijd in ontwikkeling.”

Arie Koops, directeur sport KNSB: ”Nu we op meerdere plekken RTC’s hebben, waar de beste talenten uit de langebaan, shorttrack en inline-skaten een uniform opleidingstraject wordt aangeboden in hun eigen regio, is het ook ontzettend belangrijk dat die RTC’s zich verder doorontwikkelen en kennis delen. Dat gaat Jetske Wiersma stimuleren, organiseren en verder ontwikkelen. Dat is erg belangrijk om de ambities van de KNSB voor talentontwikkeling waar te maken, zoals een soepele doorstroming van talenten naar de professionele schaatsteams.”

Over Jetske Wiersma
Voormalig lid van Jong Oranje.
Afgestudeerd Master Bewegingswetenschappen.
Is de laatste 5 jaar schaatstrainer/coach bij de junioren B selectie van gewest Zuid-Holland.

* Jong Oranje in zijn oorspronkelijke vorm bestaat niet meer. De talenten zijn ondergebracht in Regionale Talentencentra. De Nederlandse juniorenselectie, die deelneemt aan internationale wedstrijden, blijft ’Jong Oranje’ heten.

Meer informatie over talentontwikkeling en de rol van de RTC’s en Jong Oranje zie factsheet RTC’s

Meer nieuws

Hoe herken je de nieuwe Sven Kramer en Suzanne Schulting?

Openingsinformatie ijsbanen

Nederlandse Loterij en NOC*NSF samen op weg naar het sportiefste land ter wereld

Ticketverkoop langebaantoernooien vandaag van start!

Holland & Barrett verlengt samenwerking met KNSB tot medio 2025

Dutch Open Shorttrack van 7 tot en met 9 oktober in Thialf

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?