Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Dinsdag 26 maart 2024

De Bornse Schaats- en Skeelervereniging heeft een feestje te vieren. Joy Beune, kersvers wereldkampioene allround, is een kind van de club. BSS is ook nog jarig, ze bestaat 25 jaar en viert dat op charitatieve wijze. De club schaatste op 23 maart geld bijeen voor de stichting Hartekind, ter ere van Lois, nog een bijzonder kind van de club.

Foto : BSS

Joy Beune werd in april 1999 geboren in het Twentse Borne. Ze bleek een groot schaatstalent te zijn, dat deze winter definitief doorbrak, na enkele jaren vol tegenslag. In 2013 werd in datzelfde Borne Lois Kosterink geboren, kindje met een hartafwijking. Ze onderging zware operaties, maakt het goed en schaatst nu met plezier haar rondjes op de IJsbaan Twente.

Het zijn uiteenlopende verhalen, die samenkomen in één club, de Bornse Schaats- en Skeelervereniging. De club werd door lokale liefhebbers van de schaats- en skeelersport opgericht op 26 maart 1999, een maand voor de geboorte van Joy. Vooral het skeeleren was populair in die jaren. Kartrekkers waren Bert de Groote, die schaatsspellen organiseerde op het natuurijs van de Stroom Esche-vijver, en Jaap Engelsman, de eerste voorzitter.

Hoewel de club niet over een eigen skeeler- of natuurijsbaan beschikt, groeide BSS uit tot een club met ruim 110 leden. Bijna de helft daarvan bestaat uit jeugd (onder de 18 jaar). Nieuwe aanwas komt haast vanzelf. Na de laatste natuurijsperiode, waarop Borne helaas niet kon schaatsen op de plaatselijke vijver, meldden zich toch 21 plaatsgenoten voor een proefles. Van hen werden er 12 lid bij de BSS.

“Hartstikke leuk! Dus ergens doen we wel wat goed”, zegt Erika Leusink-Kragt, trainster en interim-voorzitter van BSS. “We krijgen ook el eens vragen van ouders die niet uit Borne komen: of hun kinderen bij ons lid kunnen worden. Dat kan, want iedereen is welkom, we willen liefst alle kinderen aan het schaatsen krijgen.”

Erika omschrijft de BSS als ‘een club vol energie’. “We doen veel voor onze leden, houden regelmatig activiteiten voor de jeugd. We hebben trainingsgroepen op alle niveaus, met voor elke groep geschikte trainers. Dat lukt ons ook, omdat we zo veel mogelijk samenwerking zoeken met andere clubs hier in Twente.” Dat gebeurt niet alleen op het ijs, maar ook daarbuiten. BSS’ers skeeleren bij buurclubs in Haaksbergen, Hengelo en Rijssen, ze fietsen in Oldenzaal, lopen hard in het Twickelse Bos en trainen droog bij de voetbalclub in Born. “We hebben zo een breed, aantrekkelijk trainingsaanbod. Het plezier staat voorop.”

Joy en Sebas, de schaatsboegbeelden van Borne. | Foto : BSS

Met die basis blijkt BSS een ware kweekvijver voor schaatstalent. Joy Beune schopte het al tot wereldkampioene, clubgenoot Sebas Diniz zit ook reeds in hetzelfde Team IKO, werkend aan zijn doorbraak naar de wereldtop. Hun families zijn nauw betrokken bij BSS: Joys vader Edwin en haar zus Yasmin zijn beiden clubtrainer, Sebas’ moeder Christel zit in het bestuur.

Borne voelt zich ook nauw betrokken bij het topduo, plaatselijke fans reisden recent nog naar Thialf om te supporteren bij de Daikin NK’s Allround (waar Joy ontbrak) en Sprint (waar Sebas 16de werd). De topschaatsers voorzagen twee Bornse clubjacks van hun handtekening, zodat die straks geveild kunnen worden voor het goede doel. Dat gebeurde op 23 maart, toen de Bornse Schaats- en Skeelervereniging haar zilveren jubileum vierde met een schaatsbenefiet voor de stichting Hartekind, ter ere van hun eigen hartekind Lois.

Lois woog bij haar geboorte slechts 1100 gram. Ze was een van de kleinste patiëntjes bij wie een stent geplaatst werd in de aortaboog. Toen zij 3500 gram was onderging zij een grote hartoperatie, toen ze 7 jaar was werd ze opnieuw geopereerd. “Inmiddels gaat het heel goed met Lois”, vertelt Erika. “Ze schaatst nu twee per week fanatiek met ons op de IJsbaan Twente.”

Geen zorgenkind meer: Lois schaatst fanatiek op de IJsbaan Twente. | Foto : BSS

Op diezelfde ijsbaan hebben leden van alle schaatsverenigingen uit Twente 150 rondes gereden, alleen of in teams (inschrijving kost 25 euro). Die 150 staat voor het aantal kinderen dat jaarlijks aan hartfalen overlijdt. Het geld dat de Bornse SSV en haar collega-clubs bij elkaar schaatsten op 23 maart komt geheel ten goede aan de stichting Hartekind, die onderzoek naar de aanpak van hartafwijkingen financiert.

Burgemeester van Borne Jan Pierik loste op 23 maart samen met Lois om 18.00 uur het startschot. “We nodigen iedereen uit om mee te schaatsen. Door sponsorgeld in te zamelen, hopen we meer kinderen te helpen zoals Lois. Laten we er voor Lois en Hartekind een gedenkwaardige dag van maken”, besloot Erika.

Direct doneren is hier mogelijk.