Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Jan Dijkema gaat door als president ISU

Gepubliceerd woensdag 25 april 2018

Jan Dijkema blijft de komende vier jaar president van de Internationale Schaatsunie ISU. De KNSB had Dijkema, die de ISU sinds 2016 leidt, opnieuw als kandidaat voorgedragen. De Nederlander zal, omdat zich geen tegenkandidaat heeft gemeld, automatisch worden herbenoemd.

Die herbenoeming zal officieel plaatsvinden tijdens het 57ste ISU-congres, dat van 4 t/m 8 juni wordt gehouden in Sevilla. Dijkema (73) is de derde Nederlander die de ISU als president leidt. Pim Mulier (1892-1895) en Gerrit van Laer (1937-1945) gingen hem voor.

Drie pijlers

Dijkema’s beleid als ISU-president is gebaseerd op drie pijlers. Onder de noemer ‘marketing en promotie’ streeft hij ernaar om wereldwijd meer fans bij de schaatssport te betrekken en hun beleving te vergroten. Met ‘development’ stimuleert hij de ontwikkeling van de sport door landen maatwerk te bieden rond thema’s als jeugd, talentontwikkeling en opleiding van coaches.

‘Good governance’ is het derde speerpunt in zijn aanpak: integriteit, transparantie en samenwerking moeten de kernwaarden zijn binnen het bestuur van de schaatssport. Op alle drie terreinen is vooruitgang geboekt sinds Dijkema in 2016 aantrad. De geboekte resultaten en speerpunten voor de komende vier jaar staan in zijn manifest.

Transitie

“Als ISU willen we kunstrijden, langebaanschaatsen en shorttrack wereldwijd promoten en verder ontwikkelen”, zegt de ISU-president. “De afgelopen twee jaar hebben we een transitie in gang gezet en veel nieuwe initiatieven ontplooid, maar het werk is nog niet af. Ik heb een grote passie voor de schaatssport en ben verheugd om samen met onder anderen het ISU-team, de nationale federaties, schaatsers en overige partners dit proces te voltooien.”

De KNSB steunt Dijkema in zijn missie. “Hij heeft duidelijke stappen gezet om de schaatssport klaar te maken voor de toekomst. Dat werk is nog lang niet af”, aldus Piet Geurts, directeur-bestuurder van de KNSB. “Wij zijn ervan overtuigd dat Jan Dijkema, met zijn jarenlange ervaring en grote draagvlak binnen de internationale schaatswereld, de juiste man is om dit proces succesvol voort te zetten.”

Andere Nederlanders in ISU

Binnen de ISU zijn meer posities vacant, die ook tijdens het Congres in Sevilla zullen worden ingevuld. De KNSB draagt Albert Hazelhoff voor als kandidaat voor de Disciplinaire Commissie, waarvan hij sinds 2016 lid is. De DC is het onafhankelijke juridische orgaan dat aanklachten behandelt rondom disciplinaire of ethische overtredingen.

Jeroen Prins wordt door de KNSB voorgedragen als kandidaat voor de Technische Commissie Kunstrijden. De bond presenteert Reinier Oostheim opnieuw als kandidaat voor de Technische Commissie Shorttrack, waarvan hij al sinds 1984 deel uitmaakt.

Twee Nederlanders hebben reeds zitting in andere ISU-organen. Jildou Gemser is lid van de Ontwikkelings Commissie en Marieke Becker heeft zitting in de Medische Commissie. De ISU Council benoemt deze commissies, de KNSB kan hier geen voordracht voor doen.

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?