Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

ISU krijgt Atletencommissie; ook verkenning ISU Winter Festival unaniem aangenomen

Gepubliceerd dinsdag 7 juni 2016

Succes voor de KNSB op de tweede congresdag van de internationale Schaats Unie (ISU) in Dubrovnik. Het voorstel van Nederland om een Atletencommissie in te voeren is unaniem aangenomen. Een ander belangrijk voorstel van Nederland om één maal in de vier jaar tussen de Winterspelen in een gecombineerd WK langebaan, WK shorttrack en WK kunstrijden te organiseren is enthousiast ontvangen, maar nog niet aangenomen. Er is unaniem een resolutie aangenomen om in de komende twee jaar een studie naar dit ISU Winter Festival te verrichten over o.a. programma en business case, waarna het resultaat daarvan op het congres in 2018 ter stemming  wordt ingebracht.

Jenneke Bogerd, Manager Internationale Zaken KNSB: “We zijn tevreden over deze belangrijke dag van het congres. Het instellen van de Internationale Atletencommissie vormde het hoogtepunt. We hebben hier de laatste maanden met de ISU en veel andere landen uitvoerige gesprekken over gevoerd. De Internationale Schaats Unie is een van de weinige internationale sportbonden die nog geen Atletencommissie heeft. Circa 90% van de internationale sportfederaties heeft namelijk al wel een Atletencommissie. Maar we moesten ons wel tot het laatst toe hard maken dat de schaatsers zelf hun vertegenwoordigers kunnen kiezen.” Om te vervolgen: “Nu gaan we samen met de Atletenvereniging bekijken wie we gaan voordragen voor de verkiezingen.”

Atletencommissie

Na een opwarmdag met algemene vergaderingen en workshops zijn op de tweede dag van het ISU congres de voorstellen voor de statuten en algemeen reglement behandeld. De KNSB had daarbij hoog ingezet met o.a. de invoering van een Internationale Atletencommissie. Deze commissie zal opkomen voor de belangen van schaatsers en de verbindende schakel zijn tussen ISU en atleten. De Atletencommissie kan bijvoorbeeld meewerken aan de totstandkoming van de kalender, programma van evenementen, promotie van de sport, het antidopingbeleid en fanbeleving. Dit voorstel, dat Nederland samen met Korea en de ISU nader heeft uitgewerkt, is unaniem aangenomen.

De Atletencommissie van de ISU zal bestaan uit vijf atleten, uit elke ISU discipline één atleet. Voorwaarde daarbij is dat de atleet in de afgelopen vier jaar moet zijn uitgekomen in ISU Events. Tijdens de WK’s in 2017 stemmen de deelnemende schaatsers op een atleet in hun discipline, waarbij de ex-atleet met de meeste stemmen wint. Dit betekent dat de shorttrackers hun vertegenwoordiger in de ISU Atletencommissie  kiezen tijdens het WK volgend jaar maart in Ahoy Rotterdam.

De Atletencommissie kiest uit haar midden zelf de voorzitter en vicevoorzitter. Daarnaast hebben alle leden van de Atletencommissie een zetel in de Technische Commissie van hun discipline, met stemrecht. De voorzitter van de Atletencommissie participeert ook in de councilmeetings.

Cees Juffermans, voorzitter van de Nederlandse Atletenvereniging is verheugd dat het voorstel unaniem is aangenomen: “De sport moet vooruit, daar is iedereen van overtuigd. Met het instellen van een Atletencommissie en de benoeming van een ad-hoc commissie rondom marketing zet de behoorlijk conservatieve ISU een flinke stap voorwaarts, zeker in deze tijd met social media en volop nieuwe marketingconcepten die overal opduiken. Atleten vormen het hart van de schaatssport. Het is daarom niet meer dan logisch dat ze hun mening en ideeën geven en betrokken worden in de besluitvormingen. Ze voelen ook als geen ander aan wat veranderingen voor gevolgen kunnen hebben voor hun sport, anders dan bestuurders, die er vaak toch anders naar kijken.”

Ad-hoc commissie marketing

De instelling van een marketing expert groep, een voorstel van Nederland en Zuid-Korea, bleek nog een stap te ver. De KNSB stelde voor dat deze groep met experts van bonden uit verschillende landen de ISU zou adviseren rondom zaken als het vergroten van de event- en fanbeleving, mediaconsumptie en partnerships. Wel is unaniem het besluit genomen dat de nieuwe council de opdracht krijgt om een ad-hoc commissie rondom marketing te benoemen. Hierin kunnen ook ’members’ participeren.

ISU Winter Festival

Tijdens het ISU congres in 2014 plantte de KNSB al een zaadje om één maal in de vier jaar tussen de Winterspelen in een gecombineerd WK langebaan en WK shorttrack te organiseren, naar een idee van Ard Schenk. Het plan werd enthousiast ontvangen, maar nog niet aangenomen.

De Nederlandse schaatsbond bracht het voorstel in Dubrovnik opnieuw in, zij het dat nu ook het WK kunstrijden aan het voorstel is toegevoegd, zodat alle schaatsdisciplines tussen twee Winterspelen in volop in de spotlights staan.

Dit unieke WK, met als werknaam ’ISU Winter Festival’, kreeg in Kroatië veel steun. Er is unaniem een resolutie aangenomen dat in de komende twee jaar een studie naar dit ISU Winter Festival wordt verricht over o.a. programma en business case. In het congres in 2018 volgt dan besluitvorming.

Dit unieke WK evenement opent nieuwe mogelijkheden voor kruisbestuiving tussen alle schaatsdisciplines, zowel op commercieel als sportief vlak. Deze resolutie was het maximale wat we er op dit moment uit konden halen”, laat technisch directeur Arie Koops weten. “Of een ISU Winter Festival als evenement tussen de Spelen haalbaar en levensvatbaar is, wordt verder onderzocht en daar zijn we blij mee.”

Meer sponsormogelijkheden schaatspakken bij World Cups

Twee voorstellen voor meer sponsormogelijkheden bij schaatspakken zijn niet aangenomen. Nederland had net als twee jaar geleden het voorstel ingebracht dat bonden bij World Cups zelf mogen bepalen of hun rijders in identieke schaatspakken mogen rijden of in verschillende pakken qua kleur en design. Dit om de mogelijkheden voor sponsors van profploegen, zowel nationaal als internationaal, te vergroten.

Er zijn diverse mogelijkheden om zichtbaar te maken voor welk land de atleet uitkomt. De ISU-council heeft in aanloop naar het congres toch een negatief advies gegeven op dit voorstel, met als argument dat de ISU het te verwarrend vindt welke schaatser dan voor welk land uitkomt.

Een voorstel van de technische commissie kunstrijden van de ISU zelf om reclame op de kleding van de kunstrijders toe te staan, haalde het evenmin. “Kunstrijden is een artistieke sport en rijders dienen stijlvolle, elegante, verfijnde kleding te dragen. Niet te vergelijken met de ’uniformen’ bij de langebaan en het shorttrack”, was het argument van de ISU.

Algemeen

Het congres ging in Dubrovnik akkoord met de uitbreiding van het aantal council-leden van vier naar vijf bij speed skating en figure skating. Naast de president en de vicepresidenten ’speed skating’ en ’figure skating’ zal de ISU-council derhalve voortaan bestaan uit dertien leden i.p.v. elf. Aangezien vrijdag de verkiezing plaatsvindt, gaat dit voorstel per direct in.

Over het ISU congres

De KNSB wil actief bijdragen aan de internationale ontwikkeling van het schaatsen. Vanuit een continuïteitsgedachte heeft de Nederlandse schaatsbond belang bij het vergroten van de wereldwijde status en populariteit van de sport. De KNSB is afhankelijk van de internationale setting om haar ambities rond topsport, fanbeleving en commercie te kunnen waarmaken en vernieuwingen te realiseren. Het ISU Congres is daarin een belangrijk moment en vindt plaats van 6-10 juni 2016 in Dubrovnik, Kroatië. Naast inhoudelijke voorstellen vinden ook de ISU verkiezingen plaats op alle verkiesbare posities in het ISU bestuur, de technische commissies en de disciplinaire commissie.

Meer nieuws

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

KNSB en TIG Sports verlengen samenwerking in Shorttrack tot 2028

Aftrap campagne basiseisen sociale veiligheid

TeamNL langebaanschaatsen voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

TeamNL Shorttrack voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

Extra marathon op de kalender: Staatsloterij Schaatsmarathon

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?