Het aantal wereldkampioenschappen voor langebaanschaatsers wordt teruggebracht naar één titeltoernooi per seizoen. De exacte invulling en de mogelijke aanpassingen van het World Cup model zullen later worden ingevuld. Het nieuwe model zal ingaan per seizoen 2020-2021.

Dat ingrijpende besluit is genomen op het tweejaarlijkse ISU congres in het Spaanse Sevilla. De KNSB heeft zich in de afgelopen periode maximaal ingespannen om het aantal WK’s op minstens twee per jaar te houden. Daarnaast heeft Nederland ook diverse alternatieven ingebracht, maar de internationale schaatsgemeenschap heeft democratisch anders besloten, zegt Jeroen Kraaij, leider van de KNSB-delegatie in Sevilla.

Het voorstel om voortaan nog maar één WK per winter te organiseren, was afkomstig van de Technische Commissie van de ISU zelf. Het belangrijkste argument: het langebaanschaatsen telt nu te veel wereldkampioenen. Dat zou verwarring wekken bij het publiek en het zou commercieel ingewikkeld zijn. Daarnaast wordt de ‘waarde’ van de titel ‘wereldkampioen’ hierdoor groter. Eigenlijk kent geen andere sport zo veel WK’s én World Cups-wedstrijden als het langebaanschaatsen.

De nieuwe kalender wordt al snel ingevoerd. In het seizoen 2019-2020 gaat de ISU al terug naar twee titeltoernooien: een WK Afstanden en een WK Sprint/Allround. Het jaar daarna (2020-2021) zal er één WK verreden worden. Welk WK en in welke vorm zal in de komende periode worden uitgewerkt. “Wij zullen als KNSB zitting krijgen in een werkgroep die mee gaat denken over de invulling van dit model in combinatie met het huidige World Cup-model, Hierdoor zitten we dicht bij het vuur en kunnen we invloed uitoefenen”, zegt Kraaij.

Nieuwe initiatieven
Het ISU congres heeft besloten dat het KNSB-plan om te komen tot een vierjaarlijks Winterfestival serieus bestudeerd gaat worden. Het idee is om halverwege elke olympische cyclus (dus in 2024, 2028 et cetera) een groot evenement te houden met WK’s van zowel langebaan, als shorttrack en kunstrijden. Kraaij: “We zijn voor innovatie en het is goed dat dit initiatief serieus onderzocht gaat worden.”

Verder gaat vanaf komend seizoen de puntentelling bij de mass start op de schop. Tijdens de race zullen er drie tussensprints zijn. De eerste drie rijders krijgen daarvoor respectievelijk 3, 2 en 1 punt. Bij de finish krijgen de eerste zes rijders punten. De eerste krijgt 60, de tweede 40, de derde 20, de vierde 10, de vijfde 6 en de zesde 3.

Ook in het shorttrack worden er veranderingen doorgevoerd. Vanaf komend seizoen worden er in de wereldbekerwedstrijden gemengde relays gereden (twee mannen en twee vrouwen). Het onderdeel is een toevoeging op de relay voor mannen en vrouwen.

Benoemingen
De volgende Nederlanders werden herbenoemd in functies bij de ISU: Jan Dijkema blijft president, Albert Hazelhoff blijft aan als lid van de Disciplinaire Commissie en Reinier Oostheim blijft lid van de Technische Commissie Shorttrack.