Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Inlineskaters Ariëns en Kamminga winnaars bij KPN ONK in Hallum

Gepubliceerd zaterdag 7 september 2019

In het Friese Hallum heeft inlineskater Crispijn Ariëns vandaag het KPN Open Nederlands kampioenschap over 100 kilometer gewonnen. Het was de derde keer dat hij deze wedstrijd op zijn naam schreef. Bij de vrouwen ging de overwinning na 66 kilometer koers naar Manon Kamminga, die debuteerde in de ‘Hel van het Noorden’. 

Een kleine maand geleden twijfelde Ariëns nog of hij dit jaar wel naar Noord-Friesland zou afreizen. In de vorige editie werd de geboren Brabander, op weg naar een zeker lijkende solozege, de verkeerde kant op gestuurd. Weg voorsprong, weg overwinning, die toen naar teamgenoot Sjoerd den Hertog ging.

Ariëns was eigenlijk niet in training voor dit ONK, maar zette een paar weken terug toch de knop om. Ja, hij wilde weer naar Hallum. En als hij daar aan de start verscheen, wilde hij winnen ook, iets wat hem in 2016 en 2017 al wel was gelukt. En zo geschiedde.

Op de Friese polderwegen, waar als altijd een straffe wind woei, ontstond al spoedig een kopgroep van zeven man, waarin Ariëns één ploeggenoot van Okay Fashion & Jeans mee had: de Nieuw-Zeelander Peter Michael. De andere vluchters waren Ronald Haasjes, Marthijn Mulder, good old Jouke Hoogeveen en de broers Evert en Bart Hoolwerf. Vooral die laatste gold als serieuze concurrent voor de overwinning.

Nadat Ariëns deze Hoolwerf vakkundig had afgeschud, door hem een paar keer ‘met zijn snuit in wind’ te zetten, was de grootste hobbel genomen. De ene na de andere medevluchter viel af. Nadat ook Michael had moeten lossen, bleef Ariëns alleen met Hoogeveen over. Die stayer moest hij op de meet eenvoudig kunnen kloppen.

Het tweetal begon samen aan de acht plaatselijke rondes van 1,5 kilometer en op 700 meter van de finish moest Hoogeveen meteen passen toen Ariëns de sprint aantrok. Het rood-wit-blauwe-tricot ging dus naar Ariëns, die toegaf dat dit ‘de best mogelijke revanche’ was op het debacle van vorig jaar. “Dat ik hier nu weer sta, bovenop het podium, voelt toch goed.”

Hoogeveen, de Amsterdamse Fries, was dik tevreden met het zilver. Veertig jaar is ‘de Langste adem’ inmiddels en al vele jaren probeert hij in Hallum tevergeefs het goud te pakken. Dat lukte hem nog wel bij de C- en B-rijders, maar in het A-peloton behaalde hij zelfs nooit een podiumplek. “Dit is dan toch loon naar werken”, zei Hoogeveen die als strijdlustigste rijder de Willem Poelstra-trofee ontving. Het brons was voor Peter Michael, die op gepaste afstand als derde binnenkwam.

Vrouwen
Bij de vrouwen, met slechts een bescheiden peloton aan de start, keek Manon Kamminga, regerend Nederlands kampioen marathon inlineskaten, aanvankelijk de kat uit de boom. Maar in de tweede ronde trok ze, na een plaagstoot van Beau Wagemaker, de gashendel open. “Ik dacht: kijken wie er overblijft.”

Al spoedig reed Kamminga in haar eentje op kop en zo kwam de Friezin ook over de finish, ogenschijnlijk met groot gemak. “Maar ik heb hier vandaag echt wel afgezien.” Op gepaste afstand kwam Wagemaker als tweede over de finish. Het brons ging naar Berber Vonk.

Bij de masters won Jeroen Sienot, voor Robert Wierts en Henri van Ramshorst die derde werd.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?