Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Inline-skaters gaan deze zomer naar Gelderland voor WK, NK en Europa Cup

Gepubliceerd maandag 23 april 2018

Het Gelderse Heerde is in mei en juli het decor van drie grote inline-skatewedstrijden. Het WK, van 1-8 juli in samenwerking met Arnhem, wordt ongetwijfeld het hoogtepunt. De nationale en internationale toppers komen van 4-6 mei al in Heerde langs voor de Europa Cup en van 10-12 mei strijden Nederlands beste inline-skaters bij het NK om de nationale titels.

NK baan en weg (10-12 mei) 

Het NK in Heerde geldt voor de nationale toppers als selectiewedstrijd voor het WK, dat voor het eerst in Nederland wordt verreden. “Iedereen wil daarbij zijn”, zegt Arjan Smit, disciplinemanager inline-skaten van de KNSB. “We hebben al enkele EK’s in eigen land georganiseerd, maar een WK met deelnemers uit zo’n 55 landen is voor ons echt uniek.”

Te verwachten valt dat de broers Ronald en Michel Mulder bij de NK aan de start zullen verschijnen. Zij zijn vooral bekend als sprintkampioenen op het ijs, maar de tweeling bleef haar oude liefde inline-skaten altijd trouw. Ook erkende skeeleraars als Luc ter Haar, de broers Rick en Kay Schipper en Crispijn Ariëns zullen bij dit NK in Heerde van de partij zijn.

Op 10 mei (Hemelvaartsdag) en 11 mei strijden de inline-skaters om de nationale titels op de baan, die recent van een nieuwe toplaag is voorzien. Op het programma staan de 500 meter, de afvalkoers, 1000 meter en puntenafvalkoers. Op 12 mei rijden ze op het 400 meter lange wegparcours in Heerde de onderdelen one-lap (1 ronde), puntenkoers en 100 meter sprint. Entree is gratis.

Europa Cup (4-6 mei)

In de week voorafgaand aan het NK is de Skeelerclub Oost-Veluwe (SKOV) in Heerde al voor de negende keer organisator van de Europa Cup. Voor dit evenement, van 4 t/m 6 mei, hebben zich al ruim 450 rijders uit 22 landen ingeschreven. Naast reeds genoemde toppers uit eigen land komen ook bekende buitenlanders als de Belg Bart Swings, Peter Michael uit Nieuw-Zeeland en de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Ook erkende inline-toppers als de Portugees Diogo Mareiros, Elton de Souza uit Frankrijk, de Belgische Sandrine Tas, Leatishia Schimeck uit Duitsland, de Argentijnse Rocio Berber Alt, Bianca Roosenboom en Elisa Dul (beiden van de organiserende club) zijn van de partij. Grote kans dat velen van hen later dit jaar ook op het WK aan de start zullen verschijnen, wat deze Europa Cup extra waarde geeft. Entree is gratis.

WK in Heerde en Arnhem (1-8 juli)

Het WK Inline-skaten valt uiteen in verschillende onderdelen. Alle pistewedstrijden worden van 1 t/m 3 juli gehouden in Heerde. Van 5 t/m 8 juli staan in Arnhem de wegraces op het programma, alsmede de marathon. Naast het WK Inline-skaten wordt in Arnhem ook het WK Freestyle-skaten gehouden. Compleet met side-events belooft dit eerste gecombineerde WK een waar spektakel te worden: dynamisch, verrassend en stoer.

De provincie Gelderland loopt al warm voor het evenement op wieltjes. Let’s Roll is het motto van dit WK. Publiek kan de races in Arnhem gratis bijwonen; kaarten voor de wedstrijden in Heerde zijn te bestellen via schaatsen.nl. Op de tribunes rond deze piste is dagelijks plaats voor maximaal 2350 toeschouwers. Die zullen in elk geval Ronald en Michel Mulder kunnen zien, want zij zijn officieel toernooidirecteuren van dit WK.

Of de Mulders ook als deelnemers naar Heerde en Arnhem mogen komen, wordt pas eind mei bekend. Op 21 mei (Tweede Pinksterdag) staat voor de inline-skaters nog het NK marathon op het programma, in het Noord-Hollandse Waarland. Dat wordt het strijdtoneel voor toppers als Crispijn Ariëns, Ingmar Berga en Gary Hekman. Na dit NK zal bondscoach Frank Fiers zijn selectie voor het wereldkampioenschap samenstellen. Nederland mag maximaal acht mannen en acht vrouwen naar het WK afvaardigen.

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?