Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

In Memoriam: Joop Bleeker

Gepubliceerd donderdag 16 augustus 2018

In zijn woonplaats Heerenveen is op 10 augustus jl. Joop Bleeker overleden. Sport was zijn leven. Niet als deelnemer, maar als initiator en organisator was hij uitgegroeid tot een alom bekende en stabiele factor in de Heerenveense sportwereld.

Joop stond bekend als ‘The Voice of Thialf’. Jarenlang was hij stadionspeaker bij baan-, club- en de grote nationale en internationale schaatswedstrijden. Zijn rustige en heldere stemgeluid maakte hem daarvoor uitermate geschikt. Ook bij SC Heerenveen verzorgde hij jarenlang de stadionomroep; in het oude onderkomen, later in de beginjaren van het huidige Abe Lenstra Stadion.

Bij de heropening van Thialf werd Joop geëerd met een fotoportret in de serie ‘De tien van Thialf’, waarin onder meer schaatskampioenen zijn opgenomen. Deze iconische erkenning van zijn bijdrage aan Thialf onderging hij met de hem kenmerkende bescheidenheid.

Vier jaar geleden nam Joop afscheid als bestuurslid van de Koninklijke IJsvereniging Thialf. Daarmee kwam een eind aan een periode van 23 jaar dat hij als lid van het OC Thialf betrokken was bij de grote schaatstoernooien in Thialf. Door de vele uren die hij op het OC-kantoor te vinden was, groeide hij uit tot een vast ijkpunt in de turbulente toernooiweekenden. En door zijn leeftijd groeide hij uit tot de verbindende schakel met de historie van Thialf. Dat alles wist hij te sausen met voor hem kenmerkende onverstoorbaarheid en relativeringsvermogen. Niet voor niets werd hij bij zijn afscheid benoemd tot erelid van de ijsvereniging.

Joop was toen al benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. En in 2011, bij zijn 80e verjaardag, kreeg hij uit handen van de toenmalige voorzitter van de KNSB een beeldje, een kunstwerk dat hoorde bij de onderscheiding Blijk van Erkenning. Hij was de tweede persoon die die erkenning kreeg.

Joop Bleeker is 87 jaar geworden; in besloten kring is afscheid van hem genomen.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?