Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Impuls aan gratis VOG-regeling

Gepubliceerd woensdag 23 oktober 2019
Als sportvereniging kun je een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen voor je vrijwilligers. Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) gaat de komende twee jaar een impuls geven aan de gratis VOG-regeling die sinds 2015 voor de sport beschikbaar is gesteld. Er volgen informatiebijeenkomsten en club krijgen ondersteuning van inhoudelijke experts.

Doel impuls

Het doel van de impuls is forse toename in het aantal gebruikers van de regeling, zodat meer sportverenigingen preventief beleid hebben ter vermindering van grensoverschrijdend gedrag. Het CVSN heeft signalen van de politie ontvangen dat er mensen met veroordelingen op verenigingen actief zijn, waarmee de clubs grote risico’s nemen.

Gebruik VOG-regeling in sport

Uit een onderzoek van Maverick in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat slechts 12 procent van alle verenigingen (ook niet-sportverenigingen) gebruik maakt van de gratis VOG-regeling (Melchior, 2018). Onder een grote groep bestuurders bestaat toch nog angst of weerstand.

Het is belangrijk dat iedereen, en met name minderjarigen en kwetsbare groepen, veilig kan sporten bij de sportvereniging. Door een VOG te vragen, verkrijg je meer zekerheid over het verleden van bijvoorbeeld een (nieuwe) trainer, leider of verzorger. Hoewel het verplicht stellen van een VOG het voordoen van ongewenst gedrag nooit volledig kan uitsluiten, is het wel een goede manier om als vereniging te laten zien dat je een veilig sportklimaat serieus neemt.

Het aanvragen van een VOG kost de vereniging niets, maar je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet een vereniging gedragsregels hanteren en/of een vertrouwenscontactpersoon aanstellen en/of aannamebeleid formuleren. Aan twee van de drie genoemde opties moet worden voldaan. De Q&A over de VOG’s op de website is uitgebreid, deze kun je hier vinden.

Speciaal voor verenigingen: gratis inzet experts

Vanaf 1 oktober 2019 kunnen verenigingen een beroep doen op de expertpoule (gratis) VOG-regeling. Bestuurders van verenigingen worden gemiddeld 15 uur bijgestaan bij het opzetten en implementeren van preventief beleid grensoverschrijdend gedrag, zodat ze voor de gratis VOG regeling in aanmerking komen. Met behulp van dit verenigingstraject beperkt de vereniging de kans op grensoverschrijdend gedrag en weet je adequaat te handelen bij incidenten.

Informatiebijeenkomst gratis VOG regeling

Medewerkers van sportbonden, gemeentes en verenigingsbestuurders of andere belangstellenden kunnen zich laten informeren over de aanvraagprocedure. Wil je een informatiebijeenkomst organiseren of bijwonen, dan kun je contact opnemen met Astrid Cevaal, projectleider VOG, [email protected].

Dit artikel verscheen eerder op voorclubs.sport.nl.

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?