Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

IJSTIJD!-baan als verbindende functie in stadshart

Gepubliceerd vrijdag 20 oktober 2017

Schaatsvereniging De Striene-West Brabant organiseert in de wintermaanden al jarenlang clinics op lokale kunstijsbanen. Zo vergroot het de naamsbekendheid, werft het nieuwe jeugdleden én bindt het verschillende leeftijdsgroepen binnen de club aan elkaar. Bovendien vervult De Striene ook haar maatschappelijke rol met een ruim aanbod voor mensen met een beperking.

‘IJSTIJD! Schaatsen in jouw buurt’ is een initiatief van de KNSB waarbij de tijdelijke kunstijsbanen in dorps- en stadscentra door het hele land IJSTIJD! vormen. Voor verenigingen zijn de tijdelijke ijsbanen een ideale gelegenheid om bezoekers kennis te laten maken met de sport én de club.

Schaatsvereniging De Striene is al jarenlang actief op de kunstijsbanen in Bergen op Zoom en Roosendaal. “We zien de lokale banen als een speel- en ontmoetingsplek. We organiseren clinics en wedstrijden voor jong en oud en we ondersteunen het schoolschaatsen. Daarnaast geven we ook clinics voor mensen met een beperking”, zegt Cor Soons.

De Striene is gevestigd in Breda, maar heeft een groot verspreidingsgebied. De afstand tot de kunstijsbaan en skeelerbaan is voor nieuwe leden best groot. De tijdelijke kunstijsbanen bieden dan uitkomst. “Ons doel is de naamsbekendheid onder de jeugd vergroten. We willen namelijk onze jeugd van onderaf aanvullen om het ledental op peil te houden”, legt Soons uit. “Dan is de aanwezigheid op lokale ijsbanen erg effectief, omdat de drempel laag is om samen naar een ijsbaantje in de buurt te gaan. We bereiken veel kinderen.”

Verbinden

Volgens Soons is het belangrijk leeftijdsgroepen binnen de vereniging aan elkaar te binden. “Beginnende schaatsers krijgen tijdens een clinic hulp van meer ervaren schaatsers die een hoger niveau hebben. We verbinden schaatsers die het al goed kunnen met degenen die nog volop in het leerproces zitten. Dat zorgt voor meer plezier op het ijs, is onze ervaring. Een drempel is vaak dat de stap van langebaanschaatsen naar kerstijsbanen voor verenigingsmensen best groot is: van je vertrouwde noren- of klapschaatsen naar ijshockeyschaatsen. Jongeren hebben dit sneller onder de knie en spreken de lokale jeugd meer aan.”

De clinics op de banen in Bergen op Zoom en Roosendaal werden vaak enthousiast ontvangen door kinderen, maar Soons liep daarna tegen een probleem aan. “We trainen gedurende de winter veelal op de overdekte kunstijsbaan in Breda. Alleen is de afstand voor ouders om hun kinderen naar Breda toe te brengen vaak te groot. Maar als de lokale ijsbaantjes in januari weer verdwijnen, willen we de kinderen wel behouden voor de club. Daarom hebben we een lokale skategroep opgezet. We zijn gaan inline-skaten in een hal. Zo kunnen we onze activiteiten op de lokale ijsbanen verbinden met onze vereniging én onze sport. Kinderen die het écht leuk vinden, maken dan eerder de stap naar de verre permanente schaatsbaan en wieler-/skeelerbaan in Breda.”

Dankbaar werk

De Striene richt zich tijdens de wintermaanden niet alleen op de jeugd. Het organiseert op de lokale kunstijsbanen ook clinics voor mensen met een beperking. “Een kerstijsbaan is niet alleen schaatsbaan, maar heeft echt een verbindende functie in het stadshart, zeker in Bergen op Zoom en Roosendaal. Er is sport en spel, maar zeker ook ruimte voor culturele activiteiten”, aldus Soons.

“Om de ijsbeleving van beperkten te vergroten gebruikt de schaatser vooral skills die overeenkomen met ijshockey: keren, wenden, voor- en achteruit, remmen en ontwijken. En wat betreft de blinde medemens: velen beschikken over een uitstekend evenwichts- en balansgevoel. Geweldig hoe snel je met hen hand-in-hand in de rondte schaatst! Het is enorm dankbaar werk.”

IJSTIJD!

IJSTIJD! biedt verenigingen een laagdrempelige manier om in contact te komen met potentiële leden. Wil jij hier als vereniging gebruik van maken, neem dan contact op met een lokale IJSTIJD!-baan in jouw buurt en bespreek met elkaar de mogelijkheden. Samen is er meer mogelijk!

LEES OOK: Vijfde editie ‘IJSTIJD! Schaatsen in jouw buurt’ gaat van start

Meer nieuws

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?