Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

IJsclub Haarlem rouwt om Aris Dijksman (83), overleden aan coronavirus  

Gepubliceerd donderdag 19 maart 2020

In zijn woonplaats Haarlem is dinsdag op 83-jarige leeftijd Aris Dijksman overleden. Hij was meer dan veertig jaar bestuurlijk actief binnen de schaatssport, onder (veel) meer als voorzitter van de IJsclub Haarlem en omstreken. Hij overleed aan het coronavirus.

Alleen al uit de vele warme reacties op de website van de IJsclub Haarlem blijkt dat Dijksman zeer veel betekend heeft voor de schaatssport in het algemeen en de Haarlemse schaatswereld in het bijzonder. Hij heeft mede aan de basis gestaan van de Kunstijsbaan Kennemerland, die in 1977 zijn deuren opende.

Op en rond die ijsbaan was Dijksman tot kort voor zijn dood ‘altijd’ te vinden. Hij gold als een warme, betrokken, enthousiaste, initiatiefrijke bestuurder. Een man met humor, die anderen kon motiveren en enthousiasmeren. Hij was een echte verbinder, wist de juiste mensen voor de juiste klussen te vragen en ondersteunde hen waar nodig.

Baselga di Pine
Dijksman nam oneindig veel initiatieven, waaraan anderen volop schaatsplezier konden beleven. Zo begon hij 34 jaar geleden met de organisatie van een schaatsweek in het Italiaanse Baselga di Pine, die nog altijd razend populair is. Ook was hij, als vader van drie schaatsende kinderen, betrokken bij de uitwisseling met clubs in Duitsland en Polen.

In de jaren 90 begon hij met het organiseren van wedstrijden voor masters, wat dankzij zijn inzet uitgroeide tot een bloeiend internationaal circuit. Hij stond aan de basis van de World Master Games. Op de ijsbaan in Haarlem richtte hij de IJskonijncup op, een competitie voor schaatspupillen. Dijksman zette zich in voor de hele schaatswereld, van jong tot oud.

Hij zat jarenlang in de Baancommissie Haarlem, was actief in het KNSB-Gewest Noord-Holland/Utrecht en was van 1980 tot 1988 voorzitter van de IJsclub Haarlem en omstreken. Hij loodste de club én ijsbaan door zware tijden, toen Kennemerland wegens verzakking en lekkend ammoniak dicht moest. Het was aan Dijksman te danken dat de ijsbaan na noodzakelijke sloop werd herbouwd.

Toen IJsclub Haarlem vorig jaar 150 jaar bestond, was Dijksman nauw betrokken bij de jubileumactiviteiten. Recent hielp hij nog bij de restyling van clubhuis ’t Hogerop.

Onderscheidingen
Voor al zijn verdiensten in de schaatswereld kreeg Aris Dijksman in 2018 een koninklijke onderscheiding: hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was erelid van de IJsclub Haarlem, ontving in 2007 de penning van verdienste van de gemeente Haarlem en kreeg in 2013 een bondsonderscheiding van de KNSB, de Blijk van Erkenning.

Dijksman had een technische achtergrond en werkte in de bouwwereld, de laatste jaren als vestigingsmanager bij Amstelland Materiaal Service. Hij en zijn vrouw Berthy kregen drie kinderen, allen actief in de schaatswereld. Vader Aris zelf schaatste het liefst toertochten op natuurijs, hij was sportief en tot vorig jaar kerngezond.

Toen werd darmkanker bij hem geconstateerd, waaraan hij met succes werd behandeld. Een noodzakelijke chemokuur was net afgerond, toen hij twee weken geleden koorts kreeg. Hij bleek het coronavirus te hebben opgelopen, waaraan hij na een kort ziekbed overleed. Het toeval wil dat hij hierdoor tegelijk in de (Digi)krant stond als zijn schaatsende en wielrennende kleindochter Tessa, op wie hij apetrots was. Zij was vanwege de coronacrisis met vertraging teruggekeerd van de Zesdaagse in Manchester. Dijksman bleek de eerste Haarlemmer die aan het coronavirus is overleden. Hij wordt maandag in besloten kring begraven.

Foto Michel van Bergen

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?