Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Hoe zorgt jouw club voor snel natuurijs? Alle tips verzamelen!

Gepubliceerd vrijdag 22 februari 2019
We hebben dit jaar een korte winter gehad. De ijsclubs in het hele land zijn weer volop creatief geweest om ervoor te zorgen dat er snel op natuurijs geschaatst kon worden. “Maar”, zegt Dirk de Groot, “zodra de dooi inzet, dan vergeten we dat allemaal weer. Laten we alle ijsclubs oproepen om alle geweldige uitvindingen met elkaar te delen!”

Dirk de Groot is docent voor de cursus Natuurijsmeester en zo ziet hij door het hele land ijsclubs die met inventieve oplossingen proberen hun lokale natuurijs zo snel mogelijk beschikbaar te hebben. “En dan is het soms echt triest om te zien dat clubs, die bij elkaar om de hoek zitten, niet van elkaar weten hoe de ander dat doet. We kunnen écht veel van elkaar leren.”

Ervaring neemt af

En dat is ook nodig, omdat de mogelijkheden om op natuurijs te schaatsen steeds spaarzamer worden. De Groot: “En daarmee neemt ook de ervaring met het aanleggen en prepareren van zulke natuurijsbanen binnen de ijsclubs af.”

De Groot herinnert zich dat hij al in 1992 voor zijn IJsclub Baambrugge voor het herstel van het natuurijs van hun landijsbaan een slapeloze nacht had, omdat de pomp waarmee men het water op wilde spuiten kapotgegaan was door de vorst. ’s Nachts lag hij wakker en verzon hij een dweilmachine. De bouwtekening voor die machine werd voor vijf gulden door de club aan belangstellende verenigingen verkocht: 30 clubs bestelden deze! Natuurijs dweilmachines zijn er nu in vele varianten.

Creativiteit delen

“Als we die creativiteit delen, dan levert dat ons allemaal heel veel profijt op! Vorig jaar heb ik weer mooie dingen gezien, zoals de vlakke betonplaat, die men in Vinkeveen als ondergrond gebruikte voor een bak met natuurijs. Of in Weesp, waar men de grachten met schotten afgedamd heeft bij de brugovergangen, zodat de stroming stilgelegd werd. En dit jaar natuurlijk de zonneschermen, die IJSCH in Haaksbergen heeft verzonnen zijn natuurlijk ook geniaal!”

Maar zo zijn er vast nog veel meer clubs, die hun eigen ‘geheim’ hebben. De Groot: “Laten we met z’n allen nadenken: wie herinnert zich nog 1 maart 2018? Zullen we onze ervaringen delen? Al die briljante ideeën passen perfect in ons Kenniscentrum! En oké, de doorsnee natuurijsmeester is een ‘doener’ en geen schrijver… Maar stuur dan een kort mailtje met een foto of vraag een jonger lid je daar even mee te helpen. Het is écht heel waardevol, als we dit kunnen verzamelen!”

Reageren

Je kunt alle ideeën en suggesties mailen naar: [email protected]. Dan zorgen wij ervoor dat we alle goede ideeën verzamelen en met alle clubs delen!

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?