Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Hoe herken je de nieuwe Sven Kramer en Suzanne Schulting?

Gepubliceerd dinsdag 27 september 2022

Om inzicht te krijgen in welke fysieke en mentale elementen van een sporter bepalend zijn om door te breken en de (inter-)nationale top te bereiken, organiseert de KNSB elk jaar de Talentdagen. Hoe gaat dit in zijn werk en welke filosofie zit erachter?

Foto : Hanneke Mennens

“96, 93, 86”, klinkt het geconcentreerd aan het ene tafeltje. Iets verderop worden andere cijfers opgedreund: “50, 25, 23”. Dan worden de getallen overstemd door geschreeuw, dat dient als aanmoediging voor de sporters: “Kom op, kom op! Door, door, door, nog tien seconden”. We zijn beland op de Talentdagen van de shorttrackers in Thialf. Aan de hand van vijf fysieke testen en een vragenlijst over de karaktereigenschappen van de sporter wordt gekeken of de nieuwe Kramers en Schultings gevonden kunnen worden. Benieuwd welke testen dit zijn? Lees dan dit artikel.

Jetske Wiersma is het hoofd van de Talentontwikkeling binnen de KNSB en legt het principe uit. “Het doel is tweeledig: enerzijds het verzamelen van data om de voorspellende waarde te kunnen achterhalen. Welke testen zijn nodig om de nieuwe Sven Kramer te herkennen? We willen dus graag talenten in een vroeg stadium eruit kunnen pikken. Anderzijds gaat het puur om het monitoren van de sporters in hun ontwikkeling. Gaan ze vooruit op de testen? Hierbij geven we een directe terugkoppeling op de coaches, zodat die ze op dat moment kunnen bijsturen. Dat is gericht op de korte termijn.”

Vier jaar geleden vonden de eerste talentdagen plaats voor de langebaanschaatsers, later volgden ook de testen voor de inlineskaters en de shorttrackers. Acht jaar wordt er genomen om te kijken hoe de nieuwe schaatstalenten herkend kunnen worden. In de tussentijd worden er nauwelijks aanpassingen gedaan aan de meetmethodes om de data zo betrouwbaar mogelijk te krijgen. “Over vier jaar zullen we evalueren wat we aan alle gegevens hebben. Tot nu toe hebben we bevestigd gekregen dat de Wingate test (dertig seconden voluit fietsen om het sprintvermogen te meten, red.) een voorspellende waarde heeft, maar verder hebben we nog geen concrete resultaten.”

En wat als straks ontdekt is met welke testen je een talent herkent, als de heilige graal gevonden is? “Dan is de vraag wat je met die uitkomsten doet. Stel je dan een criterium op waar elke sporter aan moet voldoen? Het klinkt allemaal hartstikke leuk, maar deze data vertellen niet het hele verhaal. Er spelen zoveel omgevingsfactoren mee die bepalen of een sporter succesvol gaat zijn. Daarnaast zijn er altijd uitzonderingen in de sport. Maar als we een goede voorspeller gevonden hebben, zullen we het zeker meenemen in het selectieproces. Als onderdeel van het gehele profiel.”

Reikt de kennis straks ver genoeg om voordeel op te leveren ten opzichte van andere landen? | Foto : Hanneke Mennens

Bovendien is het lastig om alle elementen van een sport meetbaar te maken. “Shorttracken is een racesport, je hebt een directe confrontatie met je tegenstanders. Fysieke testen zeggen veel over iemands potentieel, maar het spelelement mist,” vertelt de embedded scientist van de KNSB, Berber Bergsma. De datadeskundige van Shorttrack TeamNL is bij het project betrokken om de resultaten van de testen over te dragen aan de shorttrackcoaches.

Wiersma beaamt dat het lastig is om de testen toe te passen op alle disciplines. “We zijn nog steeds zoekende. Kunnen we een test toevoegen die het spelelement van shorttrack meet? Je kan met vragenlijsten wel het één en ander ondervangen, maar dan loop je het gevaar dat de sporters wenselijke antwoorden gaan invullen. Kunstrijders testen we nog helemaal niet. Want daar is nog zo weinig wetenschappelijke kennis over.”


Meer nieuws

TeamNL Kunstschaatsen voor WK in Montréal

Een veilig sportklimaat: hoe ga je om met pesten?

Komend weekend ISU WK Shorttrack in Ahoy

‘Je moet ze afremmen, er zit geen luilak tussen’

TeamNL Shorttrack voor WK in Rotterdam bekend

Samenwerking KNSB en Sidijk krijgt structureel vervolg

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?