Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Henk Portengen Lid van Verdienste KNSB

Gepubliceerd donderdag 15 oktober 2015

UTRECHT – Tijdens de najaarsvergadering Marathon op de Vechtsebanen in Utrecht is Henk Portengen door de algemeen bestuurslid (penningmeester) GeertJan Wouters in het zonnetje gezet en benoemd tot Lid van Verdienste wegens zijn verdiensten voor de (marathon)schaatssport.

Portengen, die volledig werd verrast, is al een leven lang actief in het (marathon)schaatsen. Eerst als actief marathonschaatser. Hij werd 2x Nederlands kampioen marathon op kunstijs (1975 en 1978), staat te boek als eerste Nederlandse kampioen op natuurijs – op de Loosdrechtse Plassen op 18 januari 1979 – en boekte 21 marathonzeges in de diverse Marathon Cups op kunstijs.

Na zijn actieve periode ging hij aan de slag als bestuurder. Portengen was van 2006 tot 2014 lid van de sectie marathon en was in die hoedanigheid zowel vicevoorzitter als waarnemend voorzitter.

Portengen was heel strikt in reglementen. Zeg maar gerust een reglementenfreak. Hij vormde samen met Teun Breedijk en Egbert Lambers een ’werkgroep’ om de reglementen van de marathon te ordenen. Zeg maar in een logische volgorde te plaatsen.

”Als je iets wilde weten, kon je bij Henk terug”, benadrukt GeertJan Wouters in zijn praatje. ”Henk was en is een plezierige man om mee samen te werken. Kwam altijd voorbereid aan ’tafel’. En zei nooit ’nee’ als je iets aan hem vroeg.”

Natuurlijk kwam er ook nog even een anekdote langs: Henk had als bijnaam Heineken-Henkie, omdat hij ooit de marathonzesdaagse won. ‘Portengen, die in zijn leven nooit een druppel alcohol had aangeraakt, zou na zijn overwinning in de zesdaagse een biertje hebben gedronken en daarna dronken door de zaal zijn gewaggeld’.

 Op de foto Henk Portengen met zijn vrouw en vader Gerrit.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?