Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Helm voor marathonrijders verplicht vanaf 1 september

Gepubliceerd donderdag 18 juni 2015

Tevens invoering van snijvaste hand-, scheen, enkel- en nekbescherming

De KNSB heeft tijdens de Ledenraadsvergadering op 18 juni besloten de wedstrijdreglementen Marathon en Mass Start te wijzigen op een aantal onderdelen. De marathonschaatsers zullen het komende seizoen tijdens de landelijke – en internationale wedstrijden op kunst- en natuurijs met een helm op rijden. Deze helm moet voldoen aan de ASTM-standaard voor shorttrack, conform de ISU regels voor mass start.

Daarnaast is het dragen van snijvaste hand-, scheen-, enkel- en nekbescherming voortaan verplicht. Voor de Mass Start zijn de veiligheidsrichtlijnen van de ISU overgenomen. De reglementswijzigingen hiervoor zijn vanavond in de Ledenraad aangenomen en zullen per 1 september van kracht zijn. Daarnaast zal de KNSB samen met haar achterban verder kijken hoe veiligheid kan worden bevorderd in de schaatssport.

De KNSB neemt ook diverse extra veiligheidsmaatregelen op en rond de ijsbaan tijdens deze wedstrijden. Dit gaat om vereisten voor boarding, ijsverzorging en medische zorg. Ook is het protocol voor scheidsrechters op het onderdeel veiligheid uitgebreid.
Zie voor achtergrond en maatregelen de factsheet.

De invoering van de extra veiligheidsmaatregelen boven de reeds bestaande veiligheidsvoorschriften is het directe gevolg van een aantal ernstige ongevallen in 2014. Naar aanleiding daarvan hebben onder andere sporters en experts in een speciaal ingestelde werkgroep gesproken over veiligheid. De KNSB heeft mede op basis van deze input deze veiligheidsmaatregelen genomen.

ISU regels

”Sporten in pelotonvorm met vergelijkbare snelheden van zo’n 40 tot 50 km per uur zoals wielrennen, inline-skaten en shorttrack verplichten al jaren een helm. Voor Mass Start volgen we de lijn van de ISU. De aanvullende veiligheidsvoorschriften voor de marathonrijders in de KNSB Topcompetitie zijn in lijn met deze ISU regels voor Mass Start en vormen een mooie eerste stap om ook het marathonschaatsen veiliger te maken, maar we zijn er nog niet. Zo zullen we verder onderzoek doen om de veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld naar volledig snijvaste pakken. Daarnaast zal de KNSB zich inspannen om de aangescherpte boardingeisen ook in de internationale wedstrijdreglementen van de ISU te verankeren”, benadrukt Arie Koops, directeur sport van de KNSB.

Veiligheid in wedstrijd- en recreatieve schaatssport

Pieter Clausing, Manager Beleid en Sportontwikkeling KNSB: ”De KNSB heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. We zijn blij dat veel wedstrijdschaatsers en ook recreatieve schaatsers al zelf hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om veiligheid. We gaan nu kijken hoe we deze maatregelen volgend jaar kunnen doorvoeren in de regionale marathoncompetities en bij de jeugd. Daarnaast bekijken we samen met onze achterban en de ijsbanenexploitanten hoe we veiligheid verder kunnen bevorderen in de wedstrijd- en recreatieve schaatssport. Zo’n 90% van onze KNSB verenigingen geeft aan dat veiligheid een actueel thema is voor hen.”

Bestuurlijke vernieuwing binnen de KNSB

De Ledenraad ging ook akkoord met de vervolgstappen van de bestuurlijke vernieuwing binnen de KNSB. Daarin zou volgens planning in april jongstleden al een Raad van Toezicht-plus zijn benoemd. Maar omdat de beoogde voorzitter zich op het laatste moment wegens gebrek aan voldoende steun terugtrok, werd dit proces opgeschort. Er is inmiddels een nieuwe selectiecommissie benoemd, inclusief een afgevaardigde van de atletenvereniging. De searchperiode loopt tot 31 oktober, waarna in de Ledenraad van komende december een besluit wordt genomen over de benoeming van de voorzitter van de Raad van Toezicht-plus, alsmede ook van de overige leden.

Rhian Ket heeft tijdens de Ledenraad vanavond laten weten zijn functie als lid van het Algemeen Bestuur per direct neer te leggen. De oud-topschaatser ’verhuisde’ dit voorjaar mee toen het New Balance schaatsteam door ISkate werd overgenomen.
”Sinds 1 juni ben ik werkzaam voor de professionele schaatsorganisatie iSkate. Mijn werkzaamheden daar zijn in mijn ogen niet verenigbaar met mijn functie als bestuurslid van de KNSB. Aangezien ik het van cruciaal belang vind mijn integriteit te waarborgen in deze, zie ik mij genoodzaakt mijn functie als lid van het Algemeen Bestuur van de KNSB per direct neer te leggen”, aldus Ket.

 

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?