Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Haaksbergen krijgt eerste marathon op natuurijs, Arnhem volgt dag later

Gepubliceerd dinsdag 27 februari 2018

De eerste marathon op Nederlands natuurijs van 2018 wordt morgenavond verreden op de ijsbaan van schaats- en skeelerclub IJSCH in Haaksbergen. Dat heeft Willem Hut, competitieleider van de KNSB, vandaag bekendgemaakt.

Haaksbergen won de strijd om de primeur van Arnhem, waar de verenigingen STG RijnIJssel en Thialf de tweede prijs pakten. In Arnhem zal donderdagavond de tweede natuurijsmarathon worden verreden. Op beide avonden starten de vrouwen om 19.00 uur, de mannen doen dat om 20.00 uur. De vrouwen rijden 80 rondes, de mannen 125.

Voor het organiseren van een marathonwedstrijd moet het ijs op de hele baan minimaal 3 centimeter dik zijn. Arnhem kwam op plekken die overdag in de zon liggen, net een paar millimeter tekort. In Haaksbergen constateerde competiteleider Hut dat de ijsvloer al wel overal aan de vereiste dikte voldoet.

Naast Haaksbergen en Arnhem mengden zich ook Noordlaren (IJsvereniging De Hondsrug) en Veenoord (Schaatsvereniging Veenoord / Nieuw- Amsterdam) weer in de strijd om de eerste natuurijsmarathon. Zij waren beide nog niet zo ver dat ze hun ijspiste konden laten keuren.

“Maar chapeau voor alle vier verenigingen”, zei Hut. “Vrijwilligers hebben weer keihard gewerkt om het voor elkaar te krijgen, Arnhem was er echt heel dichtbij, maar kwam net iets tekort. Daarom houden we de eerste wedstrijd in Haaksbergen. De weersverwachtingen zijn wel dusdanig dat we de tweede wedstrijd ook meteen uitschrijven.”

De laatste keer dat op Nederlands natuurijs een marathon werd verreden, was op 18 januari 2017 in Noordlaren. Winnaars waren daar Simon Schouten en Lisa van der Geest. Zij zullen beiden morgenavond ook weer aan de start staan.

In Haaksbergen en Arnhem doen ook alle andere toppers uit het marathonpeloton mee, zoals Crispijn Ariƫns, Gary Hekman, Arjan Stroetinga, Bob de Vries en Frank Vreugdenhil. Het publiek kan daar ook de olympische medaillewinnaars van PyeongChang Jorrit Bergsma en Irene Schouten in actie zien.

Alle informatie over natuurijs op schaatsen.nl/natuurijs

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?