Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Generieke TC4-opleiding moet leiden tot betere talentcoaches

Gepubliceerd donderdag 12 oktober 2017

Goed opgeleide trainers zijn in staat daadwerkelijk het verschil te maken in de ontwikkeling van sporttalenten. De sporttak overstijgende opleiding Trainer-Coach 4 (TC4) zorgt ervoor dat de deelnemende bonden de mogelijkheid krijgen betere trainers en coaches in dienst te nemen, die ook kennis hebben vergaard vanuit andere sporten. Eind september zijn 16 kandidaten begonnen aan de TC4-opleiding in Zwolle, met ook 5 deelnemers vanuit de KNSB.

In september 2013 is gestart met een sporttak overstijgende opleiding Trainer-Coach 4 (TC4). Het unieke van deze opleiding zit in de samenwerking tussen de diverse sportbonden, NOC*NSF en de opleidingsinstituten (HvA/ ALO Amsterdam en Landstede / Zwolle Sport en Bewegen). Ook de KNSB biedt in samenwerking met NOC*NSF de TC4-opleiding aan.

De trainer-coaches zijn al werkzaam als, of willen de stap gaan maken naar, de rol van talentcoach bij hun bond of als trainer-coach bij een vereniging op het hoogste competitieniveau. Doordat de deelnemers afkomstig zijn uit verschillende sporten, kunnen zij elkaars sporten leren kennen en andere inzichten opdoen.

Aan het einde van de opleiding organiseert de KNSB ook nog twaalf schaatsspecifieke workshops voor de deelnemers vanuit de KNSB.

Talentcoach belangrijke pijler

Volgens Emiel Kluin, disciplinemanager langebaanschaatsen, is het van essentieel belang goed gekwalificeerde trainers te hebben. “Een van de belangrijkste pijlers voor talentontwikkeling is de talentcoach. Dit geldt zowel voor de RTC’s (MJOP-fase: trainen om te trainen en trainen om te presteren) als de fase hiervoor (MJOP-fase: leren trainen). Het moet voor een brede groep talenten, zowel vroegrijpers als laatbloeiers, mogelijk zijn te profiteren van kwalitatief goede trainers. Trainers met de laatste inzichten en aantoonbare competenties die aansluiten bij de ontwikkelvraag.”

“Gekscherend zeg ik weleens dat een goede trainer nog belangrijker is dan ijs en ik zou het dan ook eerder als een recht voor onze jeugdige talenten willen zien”, vervolgt Kluin. “Uiteraard is het hierbij van belang dat de trainers op het juiste moment in de juiste behoeften voorzien. Goede trainers weten dit echter precies en kunnen zich hierin aanpassen aan de doelgroep en aansluiten bij het MJOP. Dus of het nu om plezier, leren of het maken van een meerjarenplanning gaat, de trainers zijn misschien wel de belangrijkste sleutel in de ontwikkeling van onze talenten.”

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?