Gelderland omarmt KNSB Talent Team Midden-Oost: 'We moeten talenten op zijn minst een kans geven’

Donderdag 01 mei 2025

Auteur: Ad Pertijs

Het KNSB Talent Team Midden-Oost ontving de afgelopen drie jaar een belangrijke subsidie van de provincie Gelderland. Het team werd ondersteund door Topsport Gelderland. Tijdens een recente lunch in Arnhem bespraken coach Jan Coopmans en twee jonge sporters met provincieambtenaren welke betekenis hun Talent Team heeft.

Gelderland KTT MO1

Voor de lunch in Arnhem: Anya van Beek, Jan Coopmans, Julian de Boer, Ery Tijink en Bodhi Smeele (vlnr). | Foto Ad Pertijs

Wellicht was het even schrikken voor de 18-jarige schaatsers Bodhi Smeele en Julian de Boer, toen zij rond lunchtijd de ene na de andere beleidsmedewerker de grote vergaderzaal van het provinciehuis in Arnhem zagen binnenkomen. Hun coach Jan Coopmans vond dat wel mooi. “Het is werken in een lerende omgeving en daar horen het omgaan met de pers en dit soort bijeenkomsten ook bij”, zei hij later tegen het dozijn ambtenaren, die allen op hun eigen terrein bezig zijn met topsport, sport en talentontwikkeling in Gelderland.

Nadat Bodhi de beamer aan de praat had gekregen, vroeg gespreksleider en ‘procesregisseur’ Anya van Beek aan Coopmans om iets te vertellen over het reilen en zeilen bij het Talent Team Midden-Oost. De coach deed dat zoals gebruikelijk met verve. Aan de hand van diverse sheets legde hij uit hoe de KNSB na het opheffen van Jong Oranje verdeeld over vijf regio’s in totaal zestig schaatsers (evenveel jongens als meisjes) voorbereidt op ‘een leven als topsporter’. Aan werkelijk alles is daarbij gedacht, vertelde Coopmans het aandachtige gehoor. Niet alleen op het ijs, maar ook (ver) daarbuiten. “Want het laatste wat we willen is een mislukking organiseren. We willen geen enkele jonge schaatser een doodlopende straat insturen.”

Na een half uurtje volgden de eerste opgestoken vingers bij de beleidsmakers, die zijn betoog wilden onderbreken met vragen. Al snel kwam het voor de hand liggende, maar voor de KNSB meest ongemakkelijke, thema ter tafel: het feit dat Gelderland nu niet bekend staat als een broeinest van schaatstalenten. “We hebben ook niet eens een 400-meterbaan. Waarom zouden we jullie blijven subsidiëren?”, krijg je dan te horen tijdens de lunch.

Snel ook werd duidelijk dat dat vooral prikkelend bedoelde vragen betrof van een gezelschap beleidsmakers, die ook met liefde het KNSB Talent Team Midden-Oost (vanuit de regio’s Utrecht, Overijssel en Gelderland) zeiden te willen ‘omarmen.’ Om de twee niet-Gelderse talenten aan tafel gerust te stellen, grapte een ambtenaar wijzend op de grote ovale vergadertafel: “Deze lijkt in ieder geval op een ijsbaan.”

Breedtesport

Ery Tijink, programma-manager Team Sport van de provincie Gelderland, liet weten dat Gelderland zich niet stoort aan het feit dat de regiogrenzen van de KNSB afwijken van die van de provincies. “Dat heb je met alle sporten. We weten dat topsport valt onder de landelijke overheid en de gemeenten er zijn voor de breedtesport. Wij zijn er voor de bovenlokale zaken. Daar hoort dit ook bij, uiteindelijk wordt de breedtesport daar ook mee versterkt.”

Reina Beltman van Topsport Gelderland weet als oud-turnster dat bij lange na niet iedereen vanuit een talentenprogramma de top haalt. “Maar ook al zijn er dat maar twee, dan lever je daarnaast ook nog eens tien betere mensen af.”

Anya van Beek ziet het net zo. “Wat is Gelderland? Hoe moet je daarnaar kijken?” Iedere sport heeft zijn eigen talentencentra en dus kan het volgens haar ook gebeuren dat Gelderse talenten buiten de provincie worden opgeleid. Of omgekeerd, dat sporters van buiten gebruik kunnen maken van Gelderse faciteiten. “Femke Bol woont in Amersfoort (provincie Utrecht, red.), maar op haar zestiende werd ze opgepikt door Loopland Gelderland.”

Van Beek geeft aan dat haar provincie zestien talentenprogramma’s ondersteunt. ,,Dat doen we voor een periode van drie jaar. Daarna kan de overeenkomst voor nog eens drie jaar verlengd worden. Na die tijd moet zo’n talentenprogramma op eigen benen kunnen staan, vinden wij, en dan stopt de subsidie ook.”

De in de voormalige Sovjet-Unie opgegroeide Van Beek weet dat Gelderland bekend staat als een ruimhartige sponsor van talentenprogramma’s. “We steunen geen commerciële takken van sport, zoals het betaald voetbal”, voegt ze eraan toe. Ze denkt dat de aanwezigheid van Sportcentrum Papendal en de wielerbaan van Omnisport Apeldoorn, twee medaillefabrieken, ervoor zorgen dat de provincie vertrouwd is met het investeren in sporttalenten. “Maar na iedere verkiezing kan de politiek anders beslissen.”

Eén ding weet Van Beek zeker: “Het talentenprogramma van de KNSB is één van de best draaiende die we ondersteunen. Professioneel opgezet en uitgevoerd. Met oog ook voor een veilige omgeving. Dat laatste is belangrijk tegenwoordig.”

Papendal

Als Jan Coopmans vertelt dat veel van zijn sporters weliswaar thuis zijn op IJsbaan De Scheg in Deventer (Overijssel), maar ook regelmatig off-ice trainen in Gelderland, vinden de beleidsmakers al een argument waar ze mee vooruit kunnen richting de politiek. Want skeeleren, dat kennen ze daar wel. Ook is het zo dat de talentvolle schaatsers geregeld op Papendal te vinden zijn voor testen en workshops van TeamNL-experts op terreinen als voeding en leefstijl. Afgelopen jaren zijn er, in samenwerking met Topsport Gelderland, ook workshops voor ouders gehouden in het kader van ‘wat is het om ouder te zijn van een topsporter?’.

De hoofdcoach heeft oog voor de ontwikkeling van schaatstalenten in de regio. Er is structureel contact met trainers van schaatsselecties op de ijsbanen in het voedingsgebied. Er worden workshops en clinics gegeven voor schaatstrainers. Jonge schaatsers kunnen een kijkje in de keuken van het Talent Team krijgen wanneer het team daar komt trainen en soms kunnen ze als stagiaire aansluiten. Ook in en vanuit Nijmegen. Voorzichtige conclusie op basis van de landelijke ranglijsten van C-junioren en oudste pupillen, is dat de doorstroom van schaatstalenten vanaf de Nijmeegse ijsbaan Triavium zal groeien.

Anya van Beek zegt ter afsluiting van de bijeenkomst dat er in haar provincie voorlopig geen plannen liggen voor de bouw van een eigen 400-meterbaan. ,,Maar daarom willen we wel dat iedere jongen of meisje uit Gelderland die schaatsen heel erg leuk vindt op zijn minst de kans krijgt om in zo’n KNSB Talent Team te gaan voor een topsportcarrière.” Ze zegt de subsidieaanvraag van het KNSB Talent Team voor een volgende periode van drie jaar dan ook met belangstelling tegemoet te zien.

127 Zomer IJstraining LB KTT's 15112024

Rijders van het KNSB Talent Team Midden-Oost afgelopen seizoen tijdens een training in Thialf. | Foto Hanneke Mennens