Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Geert Kuiper stopt als bondscoach KNSB

Gepubliceerd dinsdag 3 april 2018

Geert Kuiper beëindigt zijn werk als bondscoach van de KNSB. De 57-jarige Kuiper was sinds 2014 bij internationale wedstrijden verantwoordelijk voor de selectie en coaching van de Nederlandse langebaanschaatsers op de ploegenachtervolging, mass start en teamsprint.

Onder zijn bewind haalde Nederland op de teamonderdelen zeven wereld- en twee Europese titels. Bij de Winterspelen in PyeongChang wonnen de Oranje-vrouwen op de ploegenachtervolging zilver en de mannen brons. Op de olympische mass start was de oogst twee keer brons.

Met die resultaten is Kuiper ‘dik tevreden’, omdat de internationale concurrentie sterk was en de Nederlandse werksituatie lastig te noemen valt. “Dankzij de commerciële teams presteren we op de individuele nummers uitstekend, maar is het soms wel moeilijk om de teamonderdelen goed in te vullen”, aldus Kuiper. “Dat wist ik toen ik hieraan begon en ik heb vier jaar met veel plezier voor de KNSB gewerkt.”

Op 1 mei loopt Kuipers contract met de KNSB af. Hij bemerkte bij zichzelf ‘te veel twijfel’ om door te willen gaan. “En als je te veel twijfelt, heb je niet de volle 100 procent energie die in deze functie juist nodig is om het verschil te maken. Dat is voor mij de reden om er een punt achter te zetten.”

“De KNSB is Geert erg dankbaar voor zijn inzet als bondscoach”, zegt technisch directeur Arie Koops. “De ploegenachtervolging en mass start zijn nummers geworden met sterke internationale concurrentie, waarop het niet vanzelfsprekend is titels te winnen. Jammer dat het op de Spelen niet gelukt is om goud te halen, maar vier medailles op vier onderdelen zijn wel een prestatie waarop Geert met een goed gevoel kan terugkijken.”

Kuiper, die zelf actief schaatser was tot 1992, is al 21 seizoenen achtereen als coach in de schaatssport werkzaam. Hij begon in 1997 bij Sanex, dat in 2000 opging in TVM. Bij die ploeg, met Sven Kramer en Ireen Wüst als belangrijkste boegbeelden, werkte Kuiper tot 2014 als assistent-coach. Daarnaast runt hij samen met zijn zoon een veehouderij in Oldeholtwolde.

“Op het bedrijf is veel te doen, dus bang om me in de toekomst te vervelen ben ik niet”, aldus Kuiper. “Maar een leuke nieuwe uitdaging in de (schaats)sport zal ik zeker in overweging nemen.”

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?