Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Geert Kuiper bondscoach Team Pursuit en Mass Start

Gepubliceerd dinsdag 6 mei 2014

Geert Kuiper wordt de nieuwe bondscoach van de Team Pursuit en de Mass Start. De Fries, die de laatste veertien jaar trainer/coach was bij de TVM schaatsploeg, volgt Arie Koops op. De Zuidhollander, die Team Nederland zowel bij de dames als heren in Sotsji naar olympisch goud leidde, gaat zich weer volledig focussen op zijn primaire taak bij de KNSB, die van directeur sport.

De taken van Kuiper behelzen meer dan alleen het bondscoachschap van Team Nederland. Naast de ploegenachtervolging zal hij ook leiding en richting gaan geven aan het betrekkelijk nieuwe ISU-onderdeel Mass Start. Belangrijk, omdat de Mass Start in februari volgend jaar voor het eerst op de WK Afstanden op het programma staat en de ISU er daarnaast serieus werk van maakt om dit nummer in 2018 ook olympisch te maken.

Naast training en coaching bij test- en internationale wedstrijden zal Geert Kuiper zich ook gaan bezighouden met regelgeving en beleid rondom de Team Pursuit en Mass Start. Een van de ideeën is om op de nationale wedstrijdkalender ruimte in te bouwen voor Mass Start-wedstrijden.

Arie Koops is blij met de komst van Kuiper: “Geert neemt enorm veel ervaring op de langebaan en het marathonschaatsen mee, zowel als schaatser en als trainer/coach. We willen als KNSB namelijk niet alleen de nummer één blijven op de ploegenachtervolging, maar ook de Mass Start serieus oppakken. We hebben in februari op het WK Afstanden in Thialf de primeur van dit onderdeel op een wereldkampioenschap. En dan willen we wel goed voor de dag komen. We hebben weliswaar een enorme marathoncultuur in Nederland, maar je zag al tijdens de World Cups afgelopen jaar dat de overwinning in de Mass Start niet vanzelfsprekend is.”

“Ik heb enorm veel zin in deze klus”, laat Geert Kuiper weten. “Op de Team Pursuit zijn we ’Top off the World’ en dat willen we natuurlijk blijven. Bij de Mass Start zal nog veel te ontdekken en ontwikkelen zijn. Inclusief de opzet van een landelijke competitie voor de Mass Start zijn dat mooie uitdagingen.”
Mooi vindt Kuiper het ook dat zijn nieuwe baan hem meer verantwoordelijkheid geeft. “Ik ben de laatste veertien jaar steeds assistent trainer geweest. Ook dan is deze baan een prachtige uitdaging.”

Kuiper zal niet full-time bij de KNSB aan de slag gaan. “Nee, en dat is ook het mooie, deze baan biedt mij voldoende mogelijkheden om mijn andere bezigheden te blijven doen. Zoals het commissariaat bij Thialf, het columns schrijven voor onder andere de Leeuwarder Courant en de boerderij thuis die ik samen met mijn zoon bestier.”

Kuiper gaat vanaf het zomerijs in juni-juli aan de slag bij de KNSB. “Dan ga ik in ieder geval een rondje langs alle teams maken. We moeten het immers samen doen.”

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?