Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Gary Hekman en Irene Schouten winnaars op tweede dag Trachitol Trophy

Gepubliceerd zaterdag 24 november 2018
Op de Vechtsebanen in Utrecht heeft marathonschaatser Gary Hekman de tweede etappe van de Trachitol Trophy gewonnen. Bij de vrouwen pakte Irene Schouten haar tweede dagzege in deze vierdaagse wedstrijd op kunstijs. Morgen staat in Hoorn de derde etappe op het programma, zondag is de finale in Groningen.
De zege van Hekman bij de mannen was indrukwekkend. De koers over 100 ronden zat stevig op slot, niemand slaagde erin om weg te komen. Een dappere poging van Mats Stoltenborg, Johan Knol en Frank Vreugdenhil strandde op ruim tien ronden van het einde. Vanaf dat moment bereidde Team Royal A-ware de massasprint voor.
De machtige blauwe trein leek regelrecht op de winst af te koersen, met Arjan Stroetinga en klassementsleider Evert Hoolwerf als grootste troeven om het af te maken. Op ruim 400 meter van de finish sprintte Hekman de complete brigade echter voorbij, nam net voor de voorlaatste bocht de kop over en stond die niet meer af.
“Ik moest vroeg aangaan om die hele trein te verrassen”, vertelde Hekman na afloop. “Op het rechte eind kon ik ze allemaal voorbij. Daarna moet je geen angst hebben voor die bochten, maar gewoon vol erin.”
Achter Hekman finishte Stroetinga als tweede, Hoolwerf kwam als derde over de streep. Hij blijft wel leider in het klassement en start dus morgen weer in het oranjepaarse pijlenpak. Het het Trachitol- tablettenpak, voor de leider in het puntenklassement, blijft om de schouders van Bart de Vries, die wederom sterk was in de tussensprints.
Vrouwen
Bij de vrouwen is Irene Schouten voorlopig oppermachtig in deze Trachitol Trophy. Bij de openingskoers in Breda was ze al de rapste van het het peloton, dat het op een massasprint liet aankomen. In Utrecht ontsnapte in de slotfase van de 70 rondes lange koers een groep van vijftien vrouwen. Van alle grote ploegen zaten sterke troeven mee voorin, waardoor de kopgroep in goede samenwerking uit de greep van het peloton bleef.
Schouten kon in de eindsprint geduchte tegenstand verwachten, maar in de slotronde bleek de klassementsleidster opnieuw ongenaakbaar. Alleen Manon Kamminga kon nog een beetje in haar spoor blijven, zij finishte als tweede. De jonge Marijke Groenewoud, bij Royal A-ware ploeggenote van winnares Schouten, eindigde als derde.
Het oranje-paarse Trachitol leiderspak zit Schouten heel stevig om de schouders. Omdat ze ook in de tussensprints weer van zich deed spreken, gaat ze ook aan de leiding in het puntenklassement, goed voor het Trachitol tablettenpak.
Uitslag
Mannen (100 rondes)
1. Gary Hekman (AB Vakwerk)
2. Arjan Stroetinga (Royal A-ware)
3. Evert Hoolwerf (Royal A-ware)
Vrouwen (70 rondes):
1. Irene Schouten (Royal A-ware)
2. Manon Kamminga (Team A6.nl)
3. Marijke Groenewoud (Royal A-ware)
Programma
Zaterdag 24 november: etappe 3 in Hoorn, vanaf 18.00 uur
Zondag 25 november: finale in Groningen, vanaf 14.45 uur

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?