Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Freestyle skaten in Purmerend: nuttig, maar vooral heel gaaf!

Gepubliceerd dinsdag 9 april 2019
Sinds ruim 15 jaar is het al een vast onderdeel van het trainingsaanbod van IJs en Inline Skateclub Purmerend: freestyle skaten. “Jammer, dat er niet meer clubs in Nederland zijn, die dit doen”, zegt trainer Jelle van der Weiden. “Het is zó afwisselend en voor kinderen zo’n gave manier om de techniek te trainen.”

IJs en Inline Skateclub Purmerend is een actieve club opgericht in 1862 en heeft momenteel 650 leden. De vereniging is voor jeugd en volwassenen actief in zowel het toerschaatsen als in het inline skaten. Het inlineskaten vindt plaats als wedstrijd- en als breedtesport. Hiervoor beschikt de vereniging over een 400 m baan en een 200 m piste. Op zaterdagochtend in de winter krijgen zo’n 90 kinderen schaatsles.

En van april tot en met september staat er één keer per week op woensdagavond Freestyle skaten op het trainingsprogramma. Jelle van der Weiden is er de trainer voor. “Ik heb het overgenomen van iemand anders, die heeft het jarenlang gedaan. Deze man nam de ervaring met freestyle skaten mee uit het Vondelpark in Amsterdam en startte er bij onze club mee. Zo ben ik ermee in aanraking gekomen en nu geef ik zelf al weer drie jaar de trainingen.”

Drie onderdelen

Wat houdt het in, freestyle skaten? Van der Weiden: “Freestyle skaten is perfect voor diegene die meer ziet in tricks en op zoek is naar een uitdaging. Freestyle bestaat uit drie hoofdonderdelen: slalom, springen en hockey. Bij freestyle kan en mag alles, we richten ons met name op behendigheid, souplesse en evenwicht. Dat doen wij met allerlei oefeningen: behendigheidoefeningen, slalommen, speedslalom, remmen, springen en skatehockey, wat is afgeleid van ijshockey. Je kunt het net zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt, met plezier voor jong en oud. In de lessen leer je veel verschillende moves. Er zijn oneindig veel moves: vooruit, achteruit, draai, gekruist, één voet, één wiel en ga zo nog maar even door. Als je de moves onder de knie hebt is het leuk om te improviseren en moves te combineren. Al met al dus héél afwisselend, maar door het spelenderwijs leren is het juist voor kinderen een perfecte training om de techniek te leren beheersen.”
Momenteel bestaat de trainingsgroep uit zeven kinderen, maar dat varieert wel. “Zeker als we skatehockey doen, dan doen ook regelmatig andere leden mee.” De deelnemers aan de freestyle training moeten eerst de basistraining skaten volgen. Remmen en andere basistechnieken moeten de kinderen al een beetje onder de knie hebben om mee te kunnen doen.

Wedstrijden

Het is jammer dat er niet meer clubs in Nederland aan freestyle skaten doen. In Frankrijk is de tak van de skatesport populair, en ook in België zijn er af en toe wedstrijden. In Purmerend organiseert de club ook het jaarlijkse Freestyle clubtoernooi, waar iedereen zijn kunsten kan vertonen en strijden om de clubkampioenstitel. Daarnaast nodigt de club één keer per jaar de freestyle skaters uit het Vondelpark uit voor een gezamenlijke training afgesloten met een barbecue. Van der Weiden: “We laten graag andere clubs zien wat we doen! Of kom een keer kijken op de training! Het is een gave aanvulling voor de skatesport!”

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?