Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Evert Hoolwerf en Irene Schouten winnen eerste etappe Trachitol Trophy

Gepubliceerd donderdag 22 november 2018
Op de ijsbaan van Breda hebben marathonschaatsers Evert Hoolwerf en Irene Schouten de eerste wedstrijd om de Trachitol Trophy gewonnen. Onder die naam is de meerdaagse terug op de kalender. Bij de tweede etappe, morgen in Utrecht, starten Hoolwerf en Schouten als klassementsleiders in het Trachitol-pijlenpak.

Hoewel de mannen in deze eerste etappe slechts 80 rondes hoefden te koersen, slaagde een sterke groep van twaalf man er toch in om een rondje voorsprong op het peloton te pakken. Dat dozijn rijders maakte er een spannende finale van, waarin eerst Marcel van Ham en later Mats Stoltenborg nog probeerden weg te komen.

Die dappere pogingen slaagden echter niet. Het kwam op een eindsprint aan, waarin Crispijn Ariëns en Bart de Vries elkaar in de weg zaten. Evert Hoolwerf profiteerde en spurtte overtuigend naar de zege. Dat was meteen de eerste overwinning van dit seizoen voor Team Royal A-ware.

“Het begon wel te irriteren dat we nog niks gewonnen hadden”, zei Hoolwerf. “Het verraste me dat hier een groep weg kwam. Ik had in de kopgroep Bob de Vries mee, die goed werk verrichtte. Het was aan mij om het af te maken. Mooi dat dat hier nu lukt.”

Als klassementsleider start Hoolwerf morgen in Utrecht bij de tweede etappe in het paarsblauwe pijlenpak. Bart de Vries mag het tablettenpak aantrekken, omdat hij de meeste punten (12) scoorde in de tussensprints.

Vrouwen
Bij de vrouwen bleef het peloton de volle zestig ronden bij elkaar. Vluchtpoginkjes liepen op niets uit. In de massasprint toonde Irene Schouten, net teruggekeerd uit het Japanse Obihiro, dat zij de snelste benen van het peloton heeft. Op de streep bleef de rijdster van Team Royal A-ware, dat dus een dubbelslag maakte, de concurrentie dik voor. 

Manon Kamminga finishte als tweede en de derde plek was voor Iris van der Stelt. Omdat Irene Schouten ook in de tussensprints twee keer de rapste was, kreeg ze na afloop zowel het leiderstricot als het tablettenpak uitgereikt.

Bij de beloften was de eerste etappe van de Trachitol Trophy een prooi voor Ruud Slagter, die in de sprint de baas was over Daan Gelling en nummer drie Casper de Gier, die wel de meeste punten (12) pakte in de tussensprints en dus morgen het tablettenpak mag aantrekken.

Programma
De marathonschaatsers starten morgen in Utrecht, op zaterdag is de derde etappe in Hoorn en zondag 25 november is de finale van de Trachitol Trophy in Groningen. De wedstrijden worden elke dag een stukje langer. De mannen rijden op de slotdag zelfs 150 rondes, de vrouwen 100.

De wedstrijden in Utrecht en Hoorn beginnen om 19.00 uur en in Groningen om 14.45 uur. Toegangskaarten kosten € 7,50 en zijn online te koop via schaatsen.nl. Aan de kassa kosten de tickets € 8,50. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?