Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Enschede op 1 januari toneel van KPN NK Marathon op kunstijs

Gepubliceerd maandag 23 december 2019
Voor het eerst in de historie is Enschede gastheer voor de KPN NK Marathonschaatsen. Op 1 januari 2020 strijden de mannen en vrouwen van de lange adem weer om de belangrijkste prijs op kunstijs van dit seizoen. De organisatie bij IJsbaan Twente is er klaar voor en het peloton staat al te trappelen.

Wie worden dit jaar de Nederlands kampioenen? Slaagt oude vos Arjan Stroetinga erin zijn titel te prolongeren? Het zou voor de recordhouder zijn achtste kampioenschap betekenen en voor zijn coach Jillert Anema zelfs de tiende titel op een rij. Yoeri Lissenberg was in 2009 de laatste die de mannen van Anema bij dit NK wist te verslaan.

Maar het aantal uitdagers is groot en de concurrentie tussen Stroetinga’s Royal A-ware met de groene trein van AB Vakwerk is hevig. Dat team heeft met Gary Hekman en Bart Hoolwerf misschien wel de twee rapste mannen van het peloton. Maar vlak ook de brigade van Okay Fashion & Jeans niet uit, met toppers als Sjoerd den Hertog, Crispijn Ariëns en Erik Jan Kooiman.

En dan is er nog een hele rij outsiders, onder wie het avontuurlijke duo van Or Quest/Bouw & Techniek Bart de Vries en Mats Stoltenburg. Verder: Frank Vreugdenhil, Robert Post, Bob de Vries en natuurlijk olympisch kampioen Jorrit Bergsma. Het belooft in Enschede hoe dan ook een spannend gevecht te worden bij dit 48ste KPN NK Marathonschaatsen op kunstijs.

Dames
Bij de dames telt het peloton één huizenhoge favoriet en dat is Irene Schouten. Ze laat menig marathon schieten, vanwege haar olympische droom op de mass start. Maar als de Andijkse aan de start verschijnt, is ze vrijwel onklopbaar. Vier keer op een rij werd ze al Nederlands kampioene; voegt ze daar een vijfde titel aan toe? Het zou een evenaring betekenen van het record van de illustere Atje Keulen-Deelstra.

De grootste concurrenten voor de zege zijn misschien wel haar trainingsmaatjes Marijke Groenewoud en Kelly Schouten, beiden uit Royal A-ware’s zusterploeg ZiuZ. Of zouden vrouwen als Manon Kamminga, Merel Bosma, Lisa van der Geest of Imke Vormeer voor een verrassing kunnen zorgen in Enschede? Op woensdag 1 januari zullen we het weten.

De wedstrijden beginnen op deze nieuwjaarsdag al om 13.00 uur, met het NK voor de Masters. IJsbaan Twente was eind november ook het toneel van de eerste etappe van de Trachitol Trophy, de vierdaagse wedstrijd die dit jaar een prooi werd voor Bart Hoolwerf en Kelly Schouten.

Programma
13.00 uur: Masters 100 rondes
14.15 uur: Neo-senioren 100 rondes
16.00 uur: Dames 100 rondes
17.30 uur: Heren 150 rondes

Meer informatie over de wedstrijd, inclusief startlijsten en na afloop de uitslagen, kun je vinden op schaatsen.nl. Op deze site kun je de KPN NK Marathon ook volgen via een livestream. Voor wie de wedstrijden als toeschouwer wil bijwonen: de entree kost € 8,00, kinderen t/m 15 jaar mogen gratis naar binnen. Parkeren is vrij.

Locatie
IJsbaan Twente
Colosseum 90, 7521 PT Enschede

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?