Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Eerste cursus natuurijsmeester in België zorgt voor wederzijds begrip

Gepubliceerd woensdag 28 maart 2018

Voor de allereerste keer vond in februari de cursus natuurijsmeester buiten Nederland plaats. België had de primeur. We kijken met docent Dirk de Groot en initiatiefnemer Steven Vandersnickt terug op de cursus. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten en wat kunnen beide landen van elkaar leren?

Op dinsdagavond 27 februari werden de 24 Belgische cursisten onder begeleiding van docent De Groot meegenomen in ijsvorming, veiligheid en vele andere aspecten die bij natuurijs horen. “Het was heel vruchtbaar voor zowel de gemeente als de lokale bewoners en schaatsliefhebbers”, aldus De Groot.

De Belgische gemeente Berlare – waar het Donkmeer is gelegen – wilde graag meer inzicht krijgen rond veiligheid omtrent ijsvorming en het betreden van dichtgevroren meren. Het Donkmeer leent zich namelijk bij uitstek om op te schaatsen als de weersomstandigheden het toelaten. De gemeente Berlare wilde zich daarop voorbereiden. “In Nederland is veel kennis over natuurijs en er zijn veel ijsmeesters. Dan kom je al snel bij de KNSB uit”, legt Vandersnickt, wethouder van Toerisme in Berlare, uit. “We hebben veel geleerd van de cursus. Met name over veiligheid en hoe je ervoor zorgt dat ijs sneller aangroeit.”

Verschillen

De Groot is al jaren docent bij de KNSB en hij heeft de cursus natuurijsmeester in Nederland al talloze malen gegeven. Er is volgens De Groot een aantal belangrijke verschillen tussen Nederland en België. “In Berlare beslist de gemeente of er geschaatst mag worden op het Donkmeer. De gemeente heeft een ijsmeester in dienst en die adviseert de burgemeester. Als het ijs 10 centimeter dik is geeft de burgemeester groen licht.”

Ook de samenstelling van de groep deelnemers was anders dan in Nederland. “Hier zijn de cursisten voornamelijk leden van ijsclubs. In België was er een mix van schaatsliefhebbers die meer over natuurijs wilden weten, een aantal omwonenden van het Donkmeer en een groep medewerkers van de gemeente Berlare. Omdat het zo’n gevarieerde groep was, leverde dat aan de ene kant een spanningsveld op omdat de belangen verschillend waren. Maar de cursus zorgde vooral voor wederzijds begrip. De verschillende partijen kregen meer inzicht in wie er verantwoordelijkheid draagt en hoe je elkaar het beste kunt helpen.”

Vandersnickt onderschrijft de lezing van De Groot. “De veiligheid van de schaatsers staat altijd voorop. Dat is het belangrijkst voor de gemeente. We konden nu laten zien wat er allemaal bij komt kijken voordat we op natuurijs kunnen schaatsen en waar we rekening mee moeten houden. Daarnaast was de cursus ook een manier om onszelf als schaatsgemeente op de kaart te zetten.”

Aanpassing beleid

Dankzij de cursus overweegt de gemeente zelfs het beleid aan te passen. “We willen een ijsbaan in Berlare creëren. Dat gaan we opnemen in ons beleid. Met een ijsbaan kan er sneller geschaatst worden als het vriest. Dankzij de cursus hebben we geleerd hoe je op innovatieve manieren sneller ijs kunt krijgen. Bijvoorbeeld door stukken land of parkeerplaatsen onder water te zetten.”

Volgens De Groot kan Nederland ook het nodige leren van de Belgen. “Het is belangrijk de schaatsliefhebbers en de ijsclubs bij elkaar te brengen. Door hen met elkaar in gesprek te laten gaan zorg je voor de wederzijds begrip. Dat is heel waardevol gebleken tijdens de cursus in België.”

Hoewel het in februari en maart ook in Vlaanderen volop vroor, kon er nog niet op het Donkmeer geschaatst worden. Mede dankzij de cursus was er bij de lokale bevolking begrip voor de beslissing van de gemeente. “We hebben veel aan de cursus gehad en gaan andere gemeentes zeker aanraden volgend jaar ook zo’n avond te organiseren”, zegt Vandersnickt tot besluit.

Meer nieuws

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

Inlineskatekalender bekend!

ISU WK Shorttrack is bewijs van enorme groei die deze discipline doormaakt

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?