Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Dit kan de nieuwe subsidieregeling betekenen voor jouw club

Gepubliceerd donderdag 20 december 2018

Per 1 januari 2019 geldt er een verruiming van sportvrijstelling voor de btw. Daardoor is een investeringssubsidie in het leven geroepen voor amateursportorganisaties. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw sportclub. Ook biedt het kansen voor clubs die tot nu toe geen btw-voordeel hadden.

Om je op weg te helpen en je een beeld te geven van wat de veranderingen voor jouw vereniging kunnen betekenen, heeft NOC*NSF drie casestudies uitgewerkt.

Lees hier het eerste artikel over de nieuwe subsidieregeling.

Scenario 1: Jouw club heeft de accommodatie in eigen beheer

De fictieve hockeyclub shoot-out heeft de accommodatie in eigen beheer. De club betaalt geen huur en is zelf verantwoordelijk voor sportmateriaal en onderhoud aan de accommodatie. De club wil alle doelen vervangen en investeren in zonnepanelen. Tot nu toe moest shoot-out dan die volledige investering inclusief btw zelf ophoesten.

De nieuwe subsidieregeling zorgt ervoor dat deze club een flink voordeel kan behalen. De club kan vanaf 2019 namelijk 20 procent van de investering in accommodatie of sportmateriaal terugkrijgen via subsidie. Wel moet die te verkrijgen subsidie minimaal 5.000 euro bedragen.

Neemt de club energiebesparende maatregelen, zoals in dit geval de zonnepanelen, of maatregelen die de toegankelijkheid voor mensen met een beperking verbeteren, dan kan daarover nog eens een aanvullende subsidie van 15 procent worden aangevraagd.

Rekenvoorbeeld:

Stel de club koopt 16 nieuwe doelen van 1.500 euro per stuk en besteedt daaraan dus 24.000 euro. Daarnaast geeft de club 10.000 euro uit aan zonnepanelen. De totale investering voor de club komt dan op 34.000 euro.

Voor de kosten van de nieuwe doelen krijgt de club 20 procent van 24.000 = 4.800 euro subsidie. Niet genoeg om de subsidiegrens te bereiken. Maar de investering in zonnepanelen mag bij de kosten van de sportmaterialen worden opgeteld. En over de investering op zonnepanelen ontvangt de club 35 procent van 10.000 = 3.500 euro subsidie. In totaal heeft shoot-out dus een financieel voordeel van liefst 8.300 euro bij deze investeringen.

Scenario 2: Jouw club heeft een accommodatie- of beheersstichting opgericht

Voetbalclub penalty heeft in het verleden een stichting opgericht waarin de accommodatie wordt geëxploiteerd. De stichting bouwde de nieuwe accommodatie voor de club en kon de btw over de investering verrekenen. De stichting gaf de vereniging vervolgens de gelegenheid om de ruimten te gebruiken. De vereniging betaalde daarvoor een gebruiksvergoeding plus zes procent btw. De accommodatiestichting kon zo de btw terugvragen van alle investeringen.

In de nieuwe situatie draagt de stichting geen btw meer af over diensten en de huur van de accommodatie. De stichting kan daardoor echter ook de betaalde btw over investeringen niet meer terugvragen. Omdat dit nadelig uitpakt voor de betreffende clubs is de nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen. De stichting kan nu subsidie aanvragen waardoor de huurprijs voor de vereniging gelijk kan blijven.

Voor investeringen in sportmateriaal en de accommodatie kan penalty nu een subsidie van 20 procent aanvragen mits de subsidie in totaal in een kalenderjaar hoger is dan 5.000 euro. Hierbij gelden dezelfde voorwaarden als bij scenario 1. Investeren in energiebesparende maatregelen of maatregelen die de toegankelijkheid voor mensen met een beperking verbeteren levert dus een aanvullende subsidie van nog eens 15 procent op. Het gaat hierbij enkel om investeringen in sportmateriaal en de sportaccommodatie. Horeca gerelateerde zaken komen niet in aanmerking voor de regeling.

Scenario 3: Jouw club huurt de accommodatie bij de gemeente of bij een derde

Judoclub Golden Score huurt de accommodatie van de gemeente. De club maakt geen kosten aan beheer en onderhoud van de accommodatie, die zijn voor rekening van de verhuurder. Voor deze club zal er door de nieuwe subsidieregeling waarschijnlijk niet veel veranderen.

Wel kan de club subsidie aanvragen vragen als er een grote investering in sportmaterialen gedaan wordt. Mocht Golden Score toch een gedeelte van het onderhoud aan de accommodatie voor haar rekening nemen, dan mogen die meegenomen worden om aan een totaal bedrag van 5.000 euro subsidie te komen.

Tips:

Let op: de hierboven uitgewerkte cases zijn voorbeelden. Ze geven een algemeen beeld, maar zeggen niets over specifieke gevallen. Voor een vragen over jouw vereniging of sportclub kun je contact opnemen met DUS-I via 070 3405566 of advies inwinnen bij een belastingadviseur.

Aan de informatie in dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Dit artikel verscheen eerder op sport.nl/voorclubs.

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?