Denk aan de financiële regelingen voor verenigingen
Donderdag 08 oktober 2020
Voor amateursportorganisaties zijn er de afgelopen maanden diverse financiële regelingen beschikbaar gesteld vanuit de overheid. Met behulp van deze regelingen kunnen amateursportorganisaties (een deel van) de financiële schade opvangen die ze hebben opgelopen vanwege de coronamaatregelen.
Voor een aantal van deze regelingen is de aanvraagperiode inmiddels gestart of nadert de aanvraagdeadline. Wanneer je als vereniging negatieve financiële gevolgen hebt ondervonden van COVID-19 kun je in aanmerkingen komen voor de regelingen. In dit artikel lees je er meer over.
De TASO-regeling is sinds 22 september geopend. Sportverenigingen kunnen tot uiterlijk zondag 11 oktober een aanvraag indienen via de website van DUS-I.
Door de maatregelen vanwege COVID-19 hebben veel sportverenigingen omzet verloren of huur betaald zonder daar gebruik van te hebben gemaakt. Voor deze verenigingen is de TASO nu beschikbaar. Een sportvereniging komt voor een eenmalige tegemoetkoming in aanmerking als:
de organisatie in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 en/of 1 juni tot en met 31 augustus 2020 ten minste 20% aan omzet heeft verloren.
de organisatie, in het kader van de uitbraak van COVID-19, geen andere tegemoetkoming voor doorlopende lasten heeft ontvangen.
Deze regeling is bedoeld voor de verhuurders van sportaccommodaties die (een deel van) de huursom in de periode van 1 maart tot 1 juni 2020 hebben kwijtgescholden aan amateursportorganisaties. Dit kan ook met terugwerkende kracht. Zolang de kwijtschelding maar heeft plaatsgevonden vóórdat je de tegemoetkoming aanvraagt. Je kunt dus tot 14 oktober (een deel van) de huursom in de periode van 1 maart tot 1 juni 2020 kwijtschelden en vervolgens de tegemoetkoming aanvragen.
Hebben jullie als sportvereniging over de periode 1 maart t/m 1 juni wel (gedeeltelijk) huur betaald? Wijs de verhuurder op deze regeling. Voor sportverenigingen vormt de huur vaak de grootste kostenpost in hun exploitatie. Om hiervoor te compenseren is de TVS in het leven geroepen. De verhuurder dient de vereniging in dat geval de huur kwijt te schelden.
Samengevat komt de tegemoetkomingsregeling verhuurders sportaccommodaties hierop neer:
De minister verstrekt op aanvraag een tegemoetkoming aan een gemeente, sportbedrijf of particuliere verhuurder voor de in de periode van 1 maart 2020 tot 1 juni 2020 gederfde huurinkomsten als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van de verdere verspreiding van COVID-19;
Een gemeente, sportbedrijf of particuliere verhuurder komt slechts in aanmerking voor een tegemoetkoming indien de huur ten laste van de amateursportorganisatie daadwerkelijk is kwijtgescholden gedurende de periode van 1 maart 2020 tot 1 juni 2020;
Een gemeente, sportbedrijf of particuliere verhuurder komt slechts eenmaal in aanmerking voor een tegemoetkoming op grond van deze beleidsregel.
De TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) is de opvolger van de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) en kan t/m 30 oktober 2020 worden aangevraagd. De TVL-regeling is er voor verenigingen die door de coronacrisis veel omzet hebben verloren en daardoor in de problemen komen met hun vaste lasten. Deze regeling geldt over de periode 1 juni tot 1 oktober. De voorwaarden voor en het indienen van een aanvraag voor de TVL kan via de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tvl