Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Den Hertog en Schouten geëerd als Marathonschaatsers van het Jaar 2018 – 2019

Gepubliceerd vrijdag 18 oktober 2019
Sjoerd den Hertog en Irene Schouten zijn uitgeroepen tot Marathonschaatsers van het Jaar 2018-19. Zij kregen de bijbehorende prijs, een fraai bronzen beeld van kunstenaar Gerrit van Emous, uitgereikt door Willem Hut, disciplinemanager Marathon van de KNSB.

Sjoerd den Hertog (27), de uit Gouda afkomstige Groninger, won het afgelopen seizoen voor de tweede keer op een rij het klassement om de KPN Marathon Cup. Ook was hij goed voor drie dagzeges tijdens cupwedstrijden: de openingskoers in Amsterdam, Haarlem en Alkmaar.

De alleskunner uit het Team Okay Fashion & Jeans won het afgelopen seizoen ook twee wedstrijden op natuurijs: de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee en een van drie GP-wedstrijden in Lulea.  Juist die combinatie maakte hem voor de jury de terechte winnaar van deze jaarprijs. Immers: een echte marathonschaatser kan het allebei, winnen op kunstijs én natuurijs.

Den Hertog rijdt intussen al meer dan een jaar rond in het oranje leiderspak van de KPN Marathon Cup. Ook voor de seizoensstart, morgen op de Jaap Eden IJsbaan, hoort de man met het beennummer 82 weer tot de favorieten. Hij kreeg de jaarprijs gisteren uitgereikt in Thialf, na ijstraining met zijn team.

Vrouwen
Irene Schouten (ook 27) won vorig seizoen als marathonschaatsster bijna elke wedstrijd waarin ze aan de start verscheen. Slechts bij een van de drie natuurijskoersen in het Zweedse Lulea lukte dat niet. Haar resultaten zijn indrukwekkend. Ze nam deel aan acht wedstrijden om de KPN Marathon Cup, inclusief de openingskoers in Amsterdam en de finale in Leeuwarden, en won ze allemaal.

Bij de Trachitol Trophy streek de Andijkse vier dagen achter elkaar de winst op en dus was ook de eindzege voor haar. Net als in 2016, 2017 en 2018 werd Schouten ook weer Nederlands kampioen op kunstijs. En ze won dus ook twee wedstrijden op het Zweedse natuurijs. Het klassement om de KPN Marathon Cup schreef ze niet op haar naam, omdat ze vanwege haar ambities op de massastart wel wat marathons moest laten schieten.

Voor de jury was dat laatste geen obstakel om aan Schouten de jaarprijs uit te reiken. Ze was weliswaar minder aanwezig dan we zouden willen, maar ze stond vaker wel dan niet aan de start. En ja, als je dan ook nog elke keer op het hoogste treetje van het erepodium staat, dan is die titel Marathonschaatsster van het Jaar dik verdiend.

Irene Schouten kreeg haar prijs vandaag uitgereikt in Amsterdam bij de ploegpresentatie van Team easyJet, zoals haar equipe bij langebaanwedstrijden heet.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?