Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

De Gier en Groenewoud winnen laatste goud bij KPN NK Inline-skaten Baan/Weg 2019

Gepubliceerd zaterdag 1 juni 2019
Met nationale titels op de puntenkoers voor Casper de Gier en Marijke Groenewoud kwam vandaag in Medemblik een einde aan drie dagen spektakel op wieltjes bij de KPN NK Inline-skaten Baan/Weg. De kampioenschappen in Wervershoof (baan) en Medemblik (weg), georganiseerd door Radboud Inline-skating en de KNSB, waren een groot succes. Het weer werkte mee; op de zonnige slotdag bleef zelfs de wind goeddeels liggen.
 
Bij de senioren sloegen Ronald Mulder, Moniek Klijnstra en Marijke Groenewoud allen een dubbelslag: twee keer goud. Bij de jeugd waren Kayo Vos (junior B) en Bret Groot (kadet) de grootverdieners: zij keerden beiden huiswaarts met maar liefst zes gouden medailles.
 
Puntenkoers
Op de slotafstand, de puntenkoers over 10 kilometer, haalde Casper de Gier zijn felbegeerde eerste nationale titel bij de senioren binnen. Dankzij een vroege vlucht versloeg hij uiteindelijk Marc Middelkoop (Culemborg), die het zilver pakte, en Ruurd Dijkstra (Nijeholtwolde), die als derde finishte. Een uitgeputte De Gier had op de streep zelf niet in de gaten dat hij genoeg punten had verzameld voor de zege. Het nieuws van de speaker vervulde hem met grote blijdschap.
Voor Marijke Groenewoud (Hallum), vorig jaar goed voor drie keer goud, klonk nu twee keer het Wilhelmus. Nadat ze op de piste haar titel op de 500 meter had geprolongeerd, bracht ze op de weg de puntenkoers op haar naam. De Friezin, vooral sterk op de langere afstanden, kaapte het goud weg voor de neuzen van Elisa Dul (Oene) en Berber Vonk (Appelscha).
Bij de junioren A pakten Christiaan Haasjes (Staphorst) en Evelien Vijn (Wieringerwerf) de overwinning. Haasjes hard bij deze NK ook al de punten-afvalkoers gewonnen.
Kayo Vos (Puttershoek) sloot bij de junioren B de NK in stijl af. Met een zege op de puntenkoers greep hij zijn zesde gouden medaille. Alleen de 200 meter kende een andere winnaar: Gijs Kamp (Roden). Sanne Oosterwijk (Lelystad) won de puntenkoers bij de meisjes en dat betekende haar derde gouden medaille op deze NK.
Bij de kadetten ging de titel op de puntenkoers (5 kilometer) naar Bret Groot (Almere), die bij deze NK alle afstanden won die er in zijn categorie te winnen vielen, en Dinly Koster. De rijdster uit Havelte sleepte hiermee haar derde nationale titel binnen.

 

One lap

Eerder op de dag zegevierden Ronald Mulder (Zwolle) en Moniek Kleinstra (Sintjohannesga) op het onderdeel one lap: één volle ronde. Voor Mulder betekende dit zijn tweede gouden medaille bij deze NK en zijn 28ste nationale titel als inline-skater. Hij bleef op het parkoers van Medemblik zijn tweelingbroer Michel voor. Het brons was voor de jonge Janno Botman (Andijk).
Klijnstra was op de piste al goed voor goud op de 200 meter, vandaag voegde ze daar een overwinning op de one lap aan toe. De tweede plek was voor Elisa Dul, het brons ging naar Bianca Roosenboom (Nijeholtwolde).
Bij de junioren A gingen de titels op dit nummer naar Jeroen de Kroon (Ens) en Marit van Beijnum (Bennekom). Kayo Vos (Puttershoek) en Chloé Hoogendoorn (Woubrugge) wonnen het goud bij de junioren B. Bret Groot en Kimberley Lang (Wilhelminaoord) waren het snelst bij de kadetten.
De volledige uitslagenlijsten vind je via deze link op schaatsen.nl.

 

WK-selectie

Aan de hand van de NK-resultaten zal bondscoach Frank Fiers komende week zijn selectie bekendmaken voor de WK Inline-skaten, die van 7 t/m 14 juli worden gehouden tijdens de Roller Games in Barcelona. Nederland mag maximaal acht mannen en acht vrouwen afvaardigen.

 

KPN NK Marathon

Over twee weken, op zaterdag 15 juni, zijn in Staphorst nog meer nationale titels te vergaren. Dan staan de KPN NK Marathon op het programma voor de inline-skaters. Op evenemententerrein De Tippe starten de eerste koersen om 9.30 uur. Bij de senioren vertrekken de vrouwen om 15.00 uur, de mannen starten om 16.15 uur. Titelverdedigers zijn daar Crispijn Ariëns en Bianca Roosenboom.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?