Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Cursus natuurijsmeester bij Marken is succes

Gepubliceerd vrijdag 21 april 2017

De KNSB organiseerde afgelopen winter op diverse locaties in het land de opleiding tot natuurijsmeester. De cursussen waren dit jaar populair en werden goed bezocht. Onder andere in Marken werd een opleidingsavond georganiseerd. Cornelis Roos en Piet Zeeman blikken terug op de cursus. “Het was een succesvolle avond.”

Deze winter was Nederland een aantal weken in de ban van natuurijs. Zelfs het woord Elfstedentocht viel met enige regelmaat. De tocht der tochten werd niet verreden, maar op veel plaatsen in het land bonden schaatsliefhebbers de ijzers onder.

In Marken kon er geen toertocht georganiseerd worden, maar de natuurijsmeesters van de plaatselijke ijsclub waren wel in grote getalen aanwezig bij de cursus die de KNSB organiseerde.

Cornelis Roos, voorzitter van IJsclub Marken, volgde al meerdere malen de cursus natuurijsmeester en was deze keer onder de indruk. “Ik wil vooral mijn kennis een beetje oppoetsen. Dit jaar leerden we iets geheel nieuws. De wetenschap achter hoe ijs groeit werd uitgelegd. Zeg maar de natuurkundige theorie over de groei van ijs. Vorige jaren werd een groot deel van de cursus ook besteed aan het uitwisselen van ervaringen met andere natuurijsmeester. Dat is goed om te doen, maar ik vond de nieuwe opzet prachtig interessant. Een goede toevoeging aan de cursus.”

Kennis bijspijkeren

Ook Piet Zeeman is een ervaren natuurijsmeester. “Ik ben al meerdere keren naar een cursus geweest. Het is altijd goed om je kennis bij te spijkeren en te kijken of er bepaalde dingen zijn veranderd in de loop der jaren. Bovendien ontmoet je tijdens de cursus mensen van de omliggende clubs. Waar ik de volgende keer wel wat informatie over zou willen, is het onderwerp onderkoeling. In het verleden heb ik geregeld meegemaakt dat kinderen onderkoeld bij de koek-en-zopie aankwamen.”

Zeeman is een echte liefhebber van natuurijs en houdt zelf al jaren een logboek bij. Elke dag noteert hij wat voor het weer is, waar de wind vandaan komt, wat de luchtdruk is. Zeeman heeft ook geconstateerd dat het steeds warmer wordt. “We hebben in Marken een landijsbaan, dus het duurt sowieso vrij lang voordat we voldoende ijs hebben. Maar het is ook duidelijk dat het klimaat veranderd. Er is iets aan de hand. Het is jammer dat er steeds minder toertochten zijn, want het zijn prachtige evenementen.”

Goede promotie

Ondanks het warmere weer toonde de vriesperiode begin dit jaar aan dat natuurijs nog steeds erg leeft in Nederland. En dat de cursus natuurijsmeester nog van groot belang is. De KNSB organiseerde afgelopen winter elf cursussen natuurijsmeester en 216 deelnemers slaagden voor de opleiding. Voor Marken was de cursusavond sowieso een avond om te onthouden, want de cursus werd voor het eerst bij de club georganiseerd.

Roos: “Het was leuk om twaalf cursisten in ons clubhuis te ontvangen. Daarnaast toont het organiseren van een cursus aan dat we als club niet stilzetten en het is een goede promotie van IJsclub Marken.”

Wil je komend seizoen ook een cursus natuurijsmeester organiseren? Laat het ons weten via [email protected].

Meer nieuws

Ticketverkoop langebaanevenementen gestart

Stuur videoboodschap in en maak kans op tickets

'Vind nog maar eens zo’n sportcomplex in Nederland'

Suzanne Schulting wil nog aan twee Winterspelen meedoen

Wil jij starter of scheidsrechter worden? Meld je aan voor nieuwe opleidingen!

Mitsubishi Motors nieuwe Mobiliteitspartner KNSB

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?