Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Commissie De Vries start onderzoek seksuele intimidatie en misbruik in sport

Gepubliceerd woensdag 31 mei 2017

Nadat vorig jaar enkele veelbesproken gevallen van seksuele intimidatie en misbruik in de sport in de media werden belicht, werd besloten tot de formering van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Doel: de huidige aanpak van gevallen van seksueel misbruik en intimidatie in de sport zo goed mogelijk in beeld krijgen en terugdringing en preventie ervan verbeteren. Die commissie, onder leiding van voormalig minister Klaas de Vries, is twee weken geleden gestart met haar werk.

Concrete gevallen van seksuele intimidatie en misbruik uit het verleden brachten op zijn minst aan het licht dat het gehele systeem van melden, behandelen en aanpakken van deze misstanden beter en transparanter kan, waardoor meldingen van intimidatie en misbruik ook werkelijk gepaste opvolging krijgen. Alleen op die manier levert bestrijding van dit probleem een optimale bijdrage aan een veiliger sportklimaat voor iedereen.

Hulp vanuit sportwereld

“Het is erg belangrijk om met regelmaat mensen van buiten mee te laten kijken bij alles wat we in de sport doen”, zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. “Wij zijn er van overtuigd dat de commissie De Vries ons verder zal helpen om te bereiken wat we met zijn allen graag willen: een voor iedereen veilige sport om van te genieten. Wij roepen met de commissie De Vries iedereen op medewerking aan deze commissie te verlenen.”

Ook Klaas de Vries benadrukt dat het gewenste doel van de commissie alleen bereikt kan worden met voldoende hulp vanuit de sportwereld: “Het is van het grootste belang dat mensen met ons meedenken en hun ervaringen met ons willen delen. Daarbij gaat het ons om zowel goede als slechte ervaringen. Alleen dan lukt het om een rapport op te leveren waar iedereen ook wat aan heeft.”

Drie stappen

De commissie wil allereerst een goed beeld krijgen van de omvang en aard van seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Vervolgens wil zij nagaan of de door NOC*NSF en de daarbij aangesloten organisaties getroffen maatregelen voor preventie en terugdringing van seksuele intimidatie en misbruik in de sport, het beoogde effect hebben. En dan is dus ook belangrijk te weten of de huidige middelen om gevallen te melden en op de juiste manier te behandelen, volstaan.

Tenslotte wil de commissie inzichtelijk maken hoe doeltreffende terugdringing en preventie van seksuele intimidatie en misbruik in de sport eruit moet zien. Daarbij is van essentieel belang dat er voldoende duidelijke informatie over dit thema beschikbaar is en dat belangrijke ontwikkelingen helder worden gecommuniceerd naar bonden, sportverenigingen en andere belanghebbenden.

Oproep aan sportclubs om ervaringen delen

Zoals De Vries zelf al zei, is het voor een optimaal onderzoeksresultaat van belang dat mensen hun ervaringen wat betreft de afhandeling van gevallen van seksueel misbruik en intimidatie in de sport, met de commissie delen. Dat kunnen meldingen zijn van mensen die zelf slachtoffer waren, maar ook van anderen. De commissie onderstreept dat het bijvoorbeeld graag hoort hoe Nederlandse sportverenigingen met concrete gevallen zijn omgegaan. Wie dergelijke ervaringen wil delen, kan dat doen door contact op te nemen met de commissie via [email protected].

Met alle meldingen gaat de Onderzoekscommissie vertrouwelijk om.

Al bestaande maatregelen

Er bestaan al verschillende maatregelen die je als club kunt nemen om de kans op misstanden en incidenten op jouw vereniging te verkleinen. Bijvoorbeeld door de vrijwilligers op de club een Verklaring Omtrent Gedrag aan te laten vragen en een vertrouwens-contactpersoon op de club aan te wijzen. Op die manier is er één duidelijk aanspreekpunt voor ongewenst gedrag.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van de Onderzoekscommissie (www.simonderzoeksport.nl).

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?