Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Clubkadercoach helpt bij betere begeleiding van trainers

Gepubliceerd donderdag 17 oktober 2019
Sporters die vroegtijdig stoppen bij een vereniging geven vaak de (gebrekkige) kwaliteit van de training op als reden. En van de 400.000 trainers, coaches, teambegeleiders en jeugdleiders die ons land telt, ervaart zestig procent een ongemakkelijk gevoel omdat ze onvoldoende begeleid worden. Voldoende aanleiding dus om de begeleiding van trainers op de sportvereniging, met hulp vanuit de gemeenten, te verbeteren. De 32 Proeftuinen Clubkadercoaches voor buurtsportcoaches moeten hier positief aan bijdragen.

In het vorig jaar gesloten Nationaal Sportakkoord wordt ondersteuning van trainers en coaches bij sportverenigingen als een belangrijke opdracht voor de komende jaren gezien. Zij vervullen een belangrijke taak binnen het verenigingsleven, maar zouden hun taak nog veel beter kunnen doen.

Vergroten spelplezier

Buurtsportcoaches kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Een tot Clubkadercoach opgeleide Buurtsportcoach kan op lokaal niveau trainers en coaches trainen en begeleiden bij het realiseren van een positief en pedagogisch sportklimaat. De focus ligt op het vergroten van het sportplezier, zonder het technische aspect uit het oog te verliezen. Het uiteindelijke doel is het sportplezier te vergroten en de uitstroom te beperken. De Clubkadercoach leidt daarnaast vrijwilligers binnen de vereniging op om deze rol structureel te gaan vervullen.

32 proeftuinen

Komend jaar worden in liefst 32 proeftuinen Clubkadercoaches ingezet bij verenigingen. Met ondersteuning van het ministerie van VWS worden Buurtsportcoaches opgeleid tot deze Clubkadercoaches. Zeven gemeenten en acht sportbonden (met in totaal 56 verenigingen) doen mee aan het project Proeftuinen Clubkadercoaching.

Meer informatie vind je op Sport & Strategie.

Foto: Raphi D via Pixabay 

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?