Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Challenge Cup en NK Kunstrijden in Den Haag: 135 deelnemers uit 24 landen

Gepubliceerd woensdag 13 februari 2019
De Uithof in Den Haag is van 21 tot en met 24 februari 2019 het toneel voor de Challenge Cup en de Nederlandse kampioenschappen kunstrijden. Aan het evenement doen 135 kunstrijders uit 24 landen mee, van pre basic novices (vanaf 8 jaar) tot en met senioren.

Voor de Nederlandse deelnemers staan ook de nationale titels op het spel. De beste Nederlander in iedere categorie wordt Nederlands kampioen. Bij de mannen staat Thomas Kennes op eenzame hoogte, bij de vrouwen belooft het een spannende strijd te worden tussen Kyarha van Tiel en Niki Wories. Alle drie hebben zij nog kans om zich in Den Haag te kwalificeren voor het WK in Japan (Saitama City, van 22 t/m 24 maart).

Internationaal

De Challenge Cup is een zeer gewaardeerd internationaal kunstrijtoernooi. Het evenement past goed in de ambitie om het Nederlandse kunstrijden weer op olympisch niveau te krijgen en de sport de aandacht van het Nederlands publiek te brengen. Vanuit het buitenland bestaat weer veel interesse voor de Challenge Cup.

Japanse tv-maatschappijen staan in de rij om beelden van het evenement uit te zenden. In De Uithof verschijnen dan ook diverse Japanse toppers op het ijs, onder wie Wakaba Higuchi, Rika Kihira en Sota Yamamoto.  

Ook uit andere landen komen toprijders naar Den Haag, onder wie Kevin Aymoz uit Frankrijk en zijn landgenote Mae-Berenice Meite, de Italiaan Daniel Grassl en het Duitse paar Minerva Hase/Nolan Seegert. Al deze rijders eindigden bij het laatste EK nog in de top-8.

Clinics, Gala en Battle

De Challenge Cup/NK Kunstrijden gaat donderdag 21 februari om 14.00 uur van start met de korte kür voor de advanced novices. Maar eigenlijk is het evenement al begonnen, want diverse basisscholen uit Den Haag zijn deze week volop actief. Ruim 1200 scholieren volgen clinics op het ijs van De Uithof, met medewerking van de Haagse verenigingen IJsfun en HVHW. 

Op zondag 24 februari is de spectaculaire afsluiting van het evenement. Vanaf 15.00 uur staat dan het ‘Gala & de Battle’ op het programma, met deelnemers uit heel de wereld. Tijdens het gala worden prachtige küren geschaatst. Bij de battles komen steeds twee rijders op het ijs, die het tegen elkaar opnemen op muziek die een DJ hun als verrassing voorschotelt. Na afloop kiest het publiek de winnaar.

“Het belooft opnieuw een prachtig evenement te worden, waarbij ik de gemeente Den Haag weer hartelijk wil bedanken voor hun bijdrage om de Challenge Cup mogelijk te maken”, zegt Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden bij de KNSB. “Voor de Nederlandse deelnemers is dit het belangrijkste toernooi van het jaar, de wedstrijd waar ze al die tijd naartoe hebben gewerkt. Ik hoop met name voor de rijders dat we veel publiek mogen verwelkomen en dat die toeschouwers volop genieten van onze mooie sport.”

Tickets en livestream

De ticketverkoop is al begonnen. Een dagkaart kost €5,00, de prijs van een passe-partout is €10,00. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen.

De Challenge Cup / NK Kunstrijden is ook te volgen via een livestream, te vinden via schaatsen.nl/challengecup.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?