Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Blokje wegtikken betekent voortaan automatisch diskwalificatie

Gepubliceerd dinsdag 12 oktober 2021
De langebaanschaatser die in de bocht een blokje wegtikt, krijgt voortaan automatisch een diskwalificatie opgelegd. Dat is het gevolg van een reglementswijziging van de Internationale SchaatsUnie (ISU), die vanaf 6 oktober van kracht is en dus ook al geldt tijdens de (Rabobank) IJsselcup in Deventer van komend weekeinde (16-17 oktober).
Foto: Soenar Chamid

De ISU paste meer reglementen aan. Zo kan onsportief gedrag tijdens de mass start, zoals het ernstig belemmeren van een tegenstander, voortaan leiden tot een diskwalficatie. Een benadeelde rijder kan worden toegevoegd aan de volgende ronde.

De belangrijkste veranderingen staan hieronder op een rij. Het gaat om wijzigingen in het internationale reglement en de interpretatie daarvan, zoals die is afgesproken door de nationale en internationale scheidsrechters van de KNSB. De regels gelden ook voor het nationale reglement daar waar in dat reglement naar het internationale reglement wordt verwezen.

Het overzicht is niet volledig, maar het is bedoeld als initiële hulp voor schaatsers, coaches, OC’s en scheidsrechters. Het bevat de wijzigingen die impact hebben op reguliere Nederlandse wedstrijden. Voor schaatsers hebben vooral 254.7 (blokjes) en 257 – 4.5 (onsportief gedrag bij mass start) Lees voor een volledig overzicht het reglement waar de wijzigingen duidelijk zijn gemarkeerd.

Regel 39: Definities

Ladies is vervangen door Women, in Nederland wordt Dames vervangen door Vrouwen.

Regel 220: Taken van de aankomstrechter

De Aankomstrechter heeft nu formeel de taak ook de kickfinish vast te stellen (schaats volledig los van het ijs bij het passeren van de finishlijn).

Regel 226: Inrichting van de omgeving van de wedstrijdbaan

De pilonen moeten volledig gesloten zijn (dus ook de bovenkant) en hebben een aanbevolen hoogte van minimaal 10 centimeter. De maximale hoogte is 20 cm.

Regel 228: Maatregelen om de veiligheid van de schaatsers te waarborgen

Vaste en zware objecten binnen 3 meter aan de buitenkant van de baan moeten beveiligd zijn met afdoende schok-absorberend materiaal. Aan de binnenkant van de wedstrijdbaan (als inrijbaan wordt gebruikt bijvoorbeeld bij de mass start) was dit al het geval. Een baan met een volledig buitenboarding voldoet aan deze regel wijziging.

Regel 240: Loting bij de wereldkampioenschappen (ISU championships)(maar ook nationaal)

Het zetten (de loting) van de 4e afstand bij een allround toernooi is gewijzigd. De nummers één en twee na drie afstanden rijden tegen elkaar etc. Deze aanpassing geldt ook bij nationale wedstrijden aangezien het Nationaal Wedstrijd Reglement naar dit artikel verwijst.

Regel 248: Stopwatches

Het certificaat voor de elektronische tijdwaarneming moet iedere vier jaar vernieuwd worden. De stopwatches moeten digitaal zijn, 1/100 seconde weergeven en hebben geen certificaat nodig.

Regel 254.7: Organisatie van de wedstrijd – doorkruisen van de lijn binnenzijde bocht

Blokjes mogen niet verplaatst worden door de schaats (inclusief pilon, de pilon bij het ingaan van de bocht is het 1e blokje. Hierdoor wordt het raken van de pilon gelijkgesteld met het raken van een blokje ). Dit betekent dat een blokje of de pilon aan de binnenkant van zijn baan, die verplaatst wordt door de schaatser, nu leidt tot diskwalificatie. Dus ook als het met de schoen gebeurt of door het bijhalen van de schaats bij het ingaan van de bocht. De regel van het doorkruisen van de lijn in de bocht (ook van binnen naar buiten) met de schaats, ook als er geen blokje wordt verplaatst leidt ook tot diskwalificatie, is niet gewijzigd.

Regel 256: Organisatie van teamcompetities

Bij teamsprint mogen ook helm (covers) met nummers worden gebruikt ter identificatie van de rijders (in plaats van armbanden).

Regel 257 – 4.5: Organisatie van de mass start – tijdens de wedstrijd

Onsportief gedrag tegen een andere deelnemer kan leiden tot diskwalificatie. Als voorbeeld: ernstige belemmering van een deelnemer bij het niet houden van een rechte lijn, opzettelijk blokkeren van andere deelnemer(s), of wanneer dit onsportief gedrag resulteert in een nadeel van een deelnemer, belemmeren, blokken, hinderen bij passeren of duwen van een andere schaatser met een deel van het lichaam mag worden beoordeeld als ernstige belemmering en leidt tot diskwalificatie.

Een benadeelde deelnemer mag worden toegevoegd worden aan de volgende ronde, uitsluitend op aanwijzing van de scheidsrechter.

De gewijzigde regels van de ISU vind je hier.

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?