De ISU paste meer reglementen aan. Zo kan onsportief gedrag tijdens de mass start, zoals het ernstig belemmeren van een tegenstander, voortaan leiden tot een diskwalficatie. Een benadeelde rijder kan worden toegevoegd aan de volgende ronde.
De belangrijkste veranderingen staan hieronder op een rij. Het gaat om wijzigingen in het internationale reglement en de interpretatie daarvan, zoals die is afgesproken door de nationale en internationale scheidsrechters van de KNSB. De regels gelden ook voor het nationale reglement daar waar in dat reglement naar het internationale reglement wordt verwezen.
Het overzicht is niet volledig, maar het is bedoeld als initiële hulp voor schaatsers, coaches, OC’s en scheidsrechters. Het bevat de wijzigingen die impact hebben op reguliere Nederlandse wedstrijden. Voor schaatsers hebben vooral 254.7 (blokjes) en 257 – 4.5 (onsportief gedrag bij mass start) Lees voor een volledig overzicht het reglement waar de wijzigingen duidelijk zijn gemarkeerd.
Ladies is vervangen door Women, in Nederland wordt Dames vervangen door Vrouwen.
De Aankomstrechter heeft nu formeel de taak ook de kickfinish vast te stellen (schaats volledig los van het ijs bij het passeren van de finishlijn).
De pilonen moeten volledig gesloten zijn (dus ook de bovenkant) en hebben een aanbevolen hoogte van minimaal 10 centimeter. De maximale hoogte is 20 cm.
Vaste en zware objecten binnen 3 meter aan de buitenkant van de baan moeten beveiligd zijn met afdoende schok-absorberend materiaal. Aan de binnenkant van de wedstrijdbaan (als inrijbaan wordt gebruikt bijvoorbeeld bij de mass start) was dit al het geval. Een baan met een volledig buitenboarding voldoet aan deze regel wijziging.
Het zetten (de loting) van de 4e afstand bij een allround toernooi is gewijzigd. De nummers één en twee na drie afstanden rijden tegen elkaar etc. Deze aanpassing geldt ook bij nationale wedstrijden aangezien het Nationaal Wedstrijd Reglement naar dit artikel verwijst.
Het certificaat voor de elektronische tijdwaarneming moet iedere vier jaar vernieuwd worden. De stopwatches moeten digitaal zijn, 1/100 seconde weergeven en hebben geen certificaat nodig.
Blokjes mogen niet verplaatst worden door de schaats (inclusief pilon, de pilon bij het ingaan van de bocht is het 1e blokje. Hierdoor wordt het raken van de pilon gelijkgesteld met het raken van een blokje ). Dit betekent dat een blokje of de pilon aan de binnenkant van zijn baan, die verplaatst wordt door de schaatser, nu leidt tot diskwalificatie. Dus ook als het met de schoen gebeurt of door het bijhalen van de schaats bij het ingaan van de bocht. De regel van het doorkruisen van de lijn in de bocht (ook van binnen naar buiten) met de schaats, ook als er geen blokje wordt verplaatst leidt ook tot diskwalificatie, is niet gewijzigd.
Bij teamsprint mogen ook helm (covers) met nummers worden gebruikt ter identificatie van de rijders (in plaats van armbanden).
Onsportief gedrag tegen een andere deelnemer kan leiden tot diskwalificatie. Als voorbeeld: ernstige belemmering van een deelnemer bij het niet houden van een rechte lijn, opzettelijk blokkeren van andere deelnemer(s), of wanneer dit onsportief gedrag resulteert in een nadeel van een deelnemer, belemmeren, blokken, hinderen bij passeren of duwen van een andere schaatser met een deel van het lichaam mag worden beoordeeld als ernstige belemmering en leidt tot diskwalificatie.
Een benadeelde deelnemer mag worden toegevoegd worden aan de volgende ronde, uitsluitend op aanwijzing van de scheidsrechter.
De gewijzigde regels van de ISU vind je hier.